Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Berguvsungen blir opererad – Är på väg till Stockholm

 
Berguvarna vid Falu gruva
Visa alla artiklar

Under torsdagen hittades en skadad berguvsunge vid en av Falu gruvas lavar. Den fångades in och den ena vingen konstaterades vara skadad. Det såg för en stund mörkt ut för uven. Nu har pengar kommit loss för uvungens operation.

Rättviks Viltjour fick in berguvsungen under torsdagen. Den hade under dagen hittats vid Adolf Fredriks lave där den attackerades av kråkor och skator.

Uvungen fångades in och fraktades till Rättiks viltjour där man konstaterade att uven hade en svullen armbåge. Då var det inte säkert att den skulle opereras.

– Om den inte opereras är risken överhängande stor att den aldrig kan släppas igen. Jag har kontaktat polisen för det är nämligen under staten det faller när vilt skadas. Vill det sig väl får vi loss pengar från vilskadefonden för operationen. Annars får vi gå ut på nätet med ett upprop att få in pengarna, sa Emma Billbäck på Rättviks viltjour till Dala-Demokraten i fredags.

LÄS MER: Artikel från fredagen om uvungen

Under helgen kom dock positiva besked efter att Rättviks Viltjour fått besked från Polisen att uvens operation bekostas med medel från Viltskadefonden.

Berguvexperten Lars Lageqvist skriver på Facebook att uven tvångsmatats under helgen, vilket är ett vanligt beteende av skadade rovfåglar.

– Staten tar enbart kostnaden för operationen men inte för maten under rehabiliteringen så de blir glada om folk hjälper till med maten och kostnaden för den, skriver Lagerqvist.

Under måndageftermiddagen stod det klart att uven ska opereras.

– Det är ingen veterinär här omkring som känner sig bekväm att operera uven. Antingen blir den opererad på en klinik Upplands Väsby eller på Stockholms viltfågelrehab. Vi försöker få tag på dem på telefon. Fågeln är på väg till Stockholm nu eftersom vi hade en skjuts som gick nu. Det är viktigt att få det det gjort så snart som möjligt så att inte benbitarna läker fel. Uven kommer få vård av folk som uteslutande arbetar med viltfåglar, säger Emma Billbäck på Rättviks Viltjour strax innan klockan 17 på måndagseftermiddagen.