Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bergvik på gång igen

Föreningen Borta med vinden har noterat att Bergvik skog åter börjar planera för vindkraftsverk i Vansbro kommun. Nu vill föreningen att kommunen ska sätta ned foten, vilket de också kommer att göra.

För tre år sedan delades kommunen in i två delar, de som absolut ville att det skulle byggas fler vindkraftverk och en lika stor grupp som sa blankt nej. De som var på nejsidan hävdade att kommunen bara ett år tidigare tagit en översiktsplan där det var vindkraftsförbud i stora områden. Andra ville riva upp översiktsplanen och bygga.

Sammantaget handlade det om närmare 200 verk som skulle ställas upp i och omkring Vansbro kommun.

I augusti 2012 var frågan uppe i kommunstyrelsen och efter stor vånda blev beslutet att den översiktsplan som var lagd, skulle gälla även i fortsättningen.

Debatten lugnade ner sig och Bergvik drog sig ur projektet och sedan dess har det inte hänt så mycket. men föreningen Borta med vinden lever vidare och nu har de observerat att Bergvik på nytt är i gång och vill bygga nya vindkraftverk. De har lagt ut en karta på sin hemsida med tänkta vindområden, där de skulle kunna tänka sig att bygga by vindkraftverk.

Det är främst två områden som finns i Vansbro kommun som det handlar om. Dels ett område mellan Korpfjället i norr och ner till Lakoberg i söder, mot Värmlandsgränsen, dels ett område som ligger mot Mora, väster om Van.

– I söder kommer de in på det område som enligt översiktsplanen omfattar vindkraftsförbudet, poängterar Gunnar Lindholm, företrädare för Borta med vinden och som undertecknat skrivelsen till Vansbro kommun.

Föreningen ser agerandet från Bergvik som en ren provokation, mot kommunen och demokratiskt fattade beslut.

Frågan har nu varit uppe i kommunstyrelsen och där blev beslutet att ge i uppdrag till förvaltningen att svara Bergvik att planerade vindområden delvis strider mot översiktsplanen.

Svaret till Borta med vinden blir det samma, men att de där poängterar att Vansbro kommun i dagsläget inte har för avsikt att generellt säga nej till fler vindkraftverk i kommunen.

– Jag har en känsla av att detta inte är någon stor fråga för Vansbro längre, den känns som avklarad, säger Per Anders Westhed, kommunalråd i Vansbro kommun.