Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bergwall ett steg  närmare friheten

Sedan 1991 har Sture Bergwall vårdats på Säter rättpsykiatriska klinik.
Nu tycker rättmedicinalverket att vården bör fortsätta – men under friare former.

Det var för drygt två månader sedan som rättsmedicinalverket, alltså RMV, fick i uppgift att genomföra en ny rättpsykiatrisk undersökning av Bergwall.
I går var den klar och lämnades in till förvaltningsrätten i Falun.

I undersökningen som RMV lämnat in konstateras det att vården av Bergwall bör fortsätta. Men samtidigt visar undersökningen att Sture Bergwall inte lider av någon allvarlig psykisk störning och därmed kan få vårdas under öppen vård i stället – vilket nödvändigtvis inte betyder att han behöver vårdas just på Säter.
– Vi har fått veta att man har valt en form av gyllene medelväg, där man rekommenderar att Sture Bergwall ska få lämna kliniken på Säter för att bli föremål för en öppen psykiatrisk vård under en utslussningsperiod, sa Sture Bergwalls advokat Thomas Olsson i går till SVT.

DD har tidigare skrivit hur vårdplanen ser ut för patienter inom den rättspsykiatriska vården, där planen startar med sluten vård för att senare övergå till öppenvård och slutligen utskrivning.
Bergwall har nu tagit sig till det andra steget i processen.
Men det bör också nämnas utslussningsarbetet kan ta alltifrån några månader till flera år.

Och än är det inte klart vad utfallet blir i Bergwalls ärende i förvaltningsrätten.
Trots att rättsmedicinalverket rekommenderar öppenvård för Bergwall, så betyder inte det överensstämmer med förvaltningsrättens uppfattning.
Själv har Sture Bergwall varit inställd på att bli en fri man innan årsskiftet sedan februari i år.
Men den friheten blir nog försenad – speciellt då förhandlingarna i förvaltningsrätten troligtvis inte kommer påbörjas förrän första halvan av januari.
Men Bergwall tycktes ändå se den nya undersökningen positivt.

Efter att delar av undersökningen läckt ut passade huvudpersonen själv att säga sitt om saken.
”Framgång. Jag och min familj gläds över yttrandet från Göteborg – snart kan vi umgås i frihet.”

Sofie Lind
sofie.lind@daladem.se

Fotnot: Läs Göran Lambertz debattartikel om varför fallet Sture Bergwall inte kan anses vara en rättsskandal via länken här nedanför.