Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bergwall kan få lämna Säter så fort domen faller

Sluten vård, öppen vård och slutligen utskrivning. Så brukar vårdplanen se ut för patienter inom rättspsykiatriska vården.
Men om förvaltningsrätten beslutar att skriva ut Sture Bergwall helt kan han få lämna Säter när domen faller.

Utslussningsarbetet inom den rättspsykiatriska vården kan ta allt mellan några månader och flera år. Efter behandlingsfasen påbörjas normalt sett en utslussningsprocess. Det kan vara kortare vistelser på frigångsområden som så småningom övergår till egna permissioner, berättar Ulf Cristoffersson, verksamhetschef på Rättspsykiatriska kliniken i Säter.

Om det fungerar bra kan vården sedan övergå i öppen rättspsykiatrisk vård.
– Till slut kanske man har hittat en lösning för patienten som gör att man kan bo själv eller under reglerade former på ett särskilt boende, säger Ulf Cristoffersson.

När denna fas i sin tur fungerar bra är nästa steg att slussas bort från den rättspsykiatriska vården till den allmänna psykiatrin, som då är frivillig.
– Det är vårt ansvar, tillsammans med hemkommunen och öppenvårdspsykiatrin, att se till att det finns en tillräcklig stark ”korsett” som gör att man kan klara ett liv utanför den slutna vården.

Förvaltningsrätten kan dock besluta att skriva ut patienter direkt. Trots att Sture Bergwall just nu behandlas inom den slutnarättspsykiatriska vården skulle han teoretiskt sett kunna bli utskriven när domen från gårdagens rättegång faller.
Eva-Marie Laurén, specialist inom rättspsykiatri och överläkare, tror dock att det är nästintill omöjligt att det sker.
– Jag har svårt att tänka mig att man skulle skriva ut honom helt. Han är inte mogen för det eftersom han inte haft några permissioner, inte har något boende ordnat och inte har vant sig vid att klara sig på egen hand, säger hon till Dala-Demokraten. Man behöver förbereda en utskrivning under en lång tid. Det borde ta minst ett år innan man kan skriva ut honom från sjukhuset och till öppen vård.

Emy Krüger
emy.kruger@daladem.se