Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bergwall kan få öppen vård snart

Överläkaren vid rättspsykiatriska kliniken på Säters sjukhus ansöker om fortsatt sluten tvångsvård för Sture Bergwall i tre månader.

Han yttrar sig till Förvaltningsrätten i Falun med anledning av den senaste rättspsykiatriska undersökningen där resultatet blev offentligt i mitten av december.
En slutsats av undersökningen är att det finns möjlighet att låta den slutna tvångsvården av Sture Bergwall övergå i öppen vård och utslussning. Men det slutliga avgörandet lämnas till Säters sjukhus.

Det vanliga är att kliniken ansöker om tvångsvård för ett halvår i taget. Nu vill överläkaren Vladislav Ruchkin ha förlängning med endast tre månader, för att komma med en samordnad vårdplan inklusive planering av bostad och detaljerad beskrivning av uppföljning och kontrollåtgärder.
Överläkaren bedömer att Styre Bergwall fortfarande lider av samma psykiska störning, personlighetsstörning med brist på impulskontroll, som medfört tvångsvården. Men i dagsläget har störningen minskat betydligt vilket möjliggör eventuellt utslussningsförsök. Även andra störningar har minskat utan tecken på försämring sedan flera år tillbaka, skriver överläkaren.

Ett scenario där Bergwall skulle kunna återfalla i brott är där de olika komponenterna i hans störning gradvis aktiveras utifrån ökad exponering eller som svar på motgångar i livet, skriver han vidare.
Sammanfattningsvis anser överläkaren att det finns åtskilliga riskfaktorer. Men Bergwall har under lång tid visat att han kan fungera utan att återfalla i brott.
Men då grundstörningen kvarstår krävs en effektiv riskhantering, anpassad för den nya situationen.

Sylvia Kjellberg
sylvia.kjellberg@daladem.se