Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bernt

Berndt Johansson, hornist

Beskriv ditt instrument.

– Valthornet är intressant för man vet aldrig vad som kommer ut! Det kan bli väldigt vackert och det kan komma konstiga ljud. Man brukar säga att det är själen i orkestern. Det tillhör familjen brassinstrument, mycket kringelkrokar. Alla frågar vad man ska ha dem till...

Det ser rätt invecklat ut?

– Det är för att det är så mycket längre än en trumpet och då måste det vara flera böjar för att man ska slippa gå omkring med en näverlur.

Var det ett självklart val?

– Nja, min lärare spelade valthorn och jag spelade trumpet. Han var bättre på valthornet och då ville jag också låta så bra, så då bytte jag.

Har du ångrat det nån gång?

– Ja. Om jag började om i dag skulle det bli cello, för den har vacker klang och ett behagligt register. Dessutom kan man spela långa vackra melodislingor utan att bli illröd i ansiktet.

Vad utmärker en god hornist?

– Att man är väl förberedd. Det gäller att man är lyhörd och lyssnar på vad de andra gör. Att ha tonsäkerhet, man kan sitta tyst i tio minuter och sen komma in på en enda ton – då måste den sitta.

Har du missat nån gång?

– Det tror jag inte! Haha.. Jo, alla missar. Det gäller att minimera missarna, att ha en överkapacitet. Det är därför vi sitter här och övar timme efter timme. Jag kan ju sitta i soffan ett par timmar bara för att hålla igång embouchuren.

Embouchuren?

– Ambis säger vi. Det handlar om anblåsningen, om muskler, i ansikte och mun.

Vad är det som gör att man orkar?

– För att man tränar så mycket. Jag jämför det ofta med idrottsmän.

Skulle du vilja att dina barn blev orkestermusiker?

– Absolut inte. Det är det ett slit att komma hit och det är inte jättebra betalt.

Vilken annan musik lyssnar du på?

– Hårdrock, Whitesnake, Ozzy, Metallica. För att blåsa ur skallen.

Kunde det lika gärna ha blivit den sortens musik för dig?

– Absolut!

Varför blev det inte det då?

– Jag tog genvägen hit, fick jobb väldigt snabbt...

Får du försvara och förklara din konstform?

– Ibland kan man stöta på någon som frågar: Kan ni inte alla låtar nu? Ibland säger jag att jag kör taxi i stället, för jag har ju det som extrajobb.

Det gäller att minimera missarna, att ha en överkapacitet.