Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beskär träden och få godare äpplen

För dig som har äppelträd i trädgården har det blivit dags att plocka fram sekatören. Juli innebär nämligen startskottet för JAS-perioden, som omfattar juli, augusti och september – den tid som är den bästa för underhållsbeskärning.

Annons

Friskare äppelträd, inga vattenskott och godare äpplen. Det är några av de fördelar som underhållsbeskärningen innebär, enligt Görel Kristina Näslund, som har skrivit flera böcker om äpplen. Ett av hennes stora intressen är just pomologi och skötsel av äppelträd.Större och godare frukt

– En orsak till att man beskär är att man vill få ett luftigare träd. Beskär du dina träd får frukten en bättre solbestrålning eftersom solen når fram till frukterna när trädet är glesare. När du beskär tar du också bort skadade och defekta grenar. Då blir det också glesare och solen når frukten bättre, säger hon till TT och fortsätter:– När solen når dina frukter och det blir färre frukter på träden, för det blir det när du tar bort grenar med frukt, kommer varje frukt att bli större, bättre färgad och godare. Det blir mer arom, smak och sötma i ditt äpple.

Görel Kristina Näslund menar att nu är den bästa tiden att underhållsbeskära äppelträden i trädgården – till och med bättre än under vintern och våren.

– Under vintern är det så kallt, du fryser om händerna och du vill bara gå in. Det är bekvämast på sommaren. Dessutom visar forskning att de sår som vi tillför träden – det gör vi när vi skär i grenarna – läker bättre när det är varmt.I hennes och Gullmar Henängs trädgård i Sigtuna växer inte mindre än 17 äppelträd. Där finns 80 sorters äpplen, bland annat Gyllenkroks astrakan, Gul Richard, Cox orange, ympade på träden. Ympningen sker under våren.– Har du ett stort träd kan du nästan ha hur många sorter som helst. Du kan ympa en sort på varje gren.

Annons