Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Besked om asylboende i Grangärdebygden dröjer

Migrationsverket kan ännu inte lämna definitivt besked om Tallmogården och Grangärde Hotell kommer att användas som tillfälliga asylboenden.

– Det har kommit in sju överklaganden till förvaltningsrätten i Linköping. Det innebär att de upphandlingar som vi gjort formellt inte är avslutade, säger Fredrik Bengtsson, presschef vid Migrationsverket.

Bland dem som överklagat finns Halina Myslinska, Brandbergen. Hon hade lämnat in anbud i hopp om att få driva asylboenden i trakterna av Kopparberg.
– Vi har planerat för totalt 200 platser på före detta Bångbro företagshotell samt i de gamla skolorna i Ställberg och Ställdalen, säger Myslinkas medhjälpare Krzysztof Korzen.
I överklagandet hävdar Myslinska att hennes anbud borde ha antagits. Omfattande arbeten pågår i syfte att uppfylla brandskyddskraven.
– Efter att anbud antagits av Migrationsverket skulle anbudsgivare ha sex månader på sig att ställa i ordning lokalerna. Så har vi uppfattat kraven i upphandlingen, framhåller Krzysztof Korzen.

Bland övriga som överklagat Migrationsverkets upphandling av sammanlagt 17 000 platser för tillfälligt boende för asylsökande är det flera som i likhet med Myslinska anser sig ha blivit orättvist behandlade.
I ett överklagande hävdas att personer som står bakom företag vars anbud antagits, kan antas vara dömda för brott. Anbud från sådana personer borde Migrationsverket ha förkastat, anser det juridiska ombudet för ett klagande företag med adress i Skara. Bolaget i Skara ägs av den kände nöjespappan och dansbands- och artistmanagern Bert Karlsson.

Inte i någon av överklagningarna ifrågasätts eller riktas det direkt kritik mot att Migrationsverket preliminärt godkänt anbuden från dem som vill driva asylboenden på Tallmogården och Grangärde Hotell med sammanlagt 268 platser.
Men överklagningarna innebär att Migrationsverket måste invänta den juridiska processen i förvaltningsrätten i Linköping. Det kan dröja flera månader innan rätten är redo för dom/beslut.

Migrationsverket har stort behov av platser och tittar därför på andra lösningar som kan användas under tiden.
– I avvaktan på att domstolen säger sitt kommer vi att göra direktupphandlingar av boendeplatser och det är något som vi redan påbörjat, säger Fredrik Bengtsson. I dagsläget kan han dock inte säga om man är inriktad på eller hoppas få till direktupphandlingar med Tallmogården och Grangärde Hotell.
– Vi behöver fler platser, förra veckan kom 2 000 asylsökande till Sverige och veckan före 1 700, uppger Fredrik Bengtsson.

Krzysztof Korzen och Halina Myslinska utgår från att förvaltningsrätten dömer till deras fördel och beordrar Migrationsverket att göra om upphandlingen.
Om ni inte får öppna asylboenden i Ställberg, Ställdalen och Bångbro, vad kommer då att hända med byggnaderna?
– Då bygger vi om till lägenheter. Migrationsverket hyr redan många bostäder i Kopparbergsområdet och enligt lokalbefolkningen finns det i dag nästan inga lediga lägenheter, svarar Krzysztof Korzen.

Torbjörn Granling/DT