Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beslut om grafisk profil tas i december

Debatten i fullmäktige i december förra året var intensiv och stundtals het. Men med 20 röster för och tolv röster mot blev beslutet att den omstridda dalahästsymbolen skulle klämmas in i Smedjebackens kommunlogotyp och stallas upp på a:ets plats.

På pricken ett år senare är arbetet med att komponera den grafiska profilen i målgången. Dalahästen har därmed gått från sakta skritt, till trav och är snart uppe i galopp.
– Vi räknar med att ta beslut om den grafiska profilen vid fullmäktiges möte i december, meddelar kommunalrådet Leif Nilsson (S).
Vad slutnotan kommer att hamna på vet han inte. Men att det handlar om sexsiffriga belopp att fasa ut och ersätta den gamla logotypen fullt ut står klart sedan tidigare.

Att det finns dalakommuner som ännu inte klivit in på den bana som Region Dalarna anvisade är han egentligen inte så överraskad över. Men, när han blickar framåt i tiden ser han att det kommer att bli allt svårare för enskilda kommuner att hålla fast vid sin särart.
Anledningen ser han i det ”regionernas Europa” som breder ut sig allt mer. Även om den stora ansatsen i Sverige om att bilda storlän gick i stöpet, ledde utredningen fram till att länen övergår i bildandet av regioner.
– Vi ser ju att det redan finns ett Region Skåne och Region Göteborg, och fler blir det, påpekar Leif Nilsson.

I egenskap av Region Dalarnas ordförande kan han samtidigt notera att i andra delar av landet är man redan i full gång med regioner som i praktiken övertar länens roll.
– Den ansökan som vi skickat in gäller för ett bildande av Region Dalarna år 2019, medan det finns andra som ska bildas 2015.
För Dalarnas vidkommande är det inte aktuellt med någon sammanslagning:
– Skälet är helt enkelt att det inte finns någon samarbetspartner. Exempelvis både Gävleborg och Örebro vill ju bilda egna regioner.

Utifrån det perspektivet bedömer Leif Nilsson att det blir svårt för exempelvis grannkommunen Ludvika att hävda sin identitet, om man inte följer dalahästen i spåren.
Han tar dramatiken kring dalahästens nya roll som ”bokstav” med ro och tycker att debatten varit överdriven.
– Det finns ju inget som hindrar att man gör som i Falun, där hästen ersatt ”a” i loggan och att ”Falun” finns tillagt under. Det är snyggt tycker jag.
När det sedan gäller hans egen kommun kommer dalahästen att införas i logotypen successivt under nästa år.

Harri Sternljung/DT