Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beslut om ny förskola togs

Annons

Strax efter nyårsskiftet 2013-2014 ska den nya förskolan stå klar. Så ser planen ut och förskolan kommer att inrymma cirka 80 förskolebarn.

– Det känns bara bra och det är ett steg i rätt riktning, säger kommunalrådet Ulf Hansson (S).
I en artikel i Dala-Demokraten den 30 januari konstaterade utbildningsnämndens ordförande Anki Rooslien (S) att en förskola måste byggas. Till hösten 2013 räknade även utbildningsnämnden med att det skulle saknas förskoleplatser till cirka 15-20 barn.
– Vi hoppas att byggnationen kan påbörjas till hösten och att beslut tas så snart som möjligt, sa Rooslien till DD den 30 januari.

Under kommunstyrelsens sammanträde under tisdagen togs det slutgiltiga beslutet. En förskola kommer att byggas och platsen blir som planerat; på Prostmyren.
Detaljplanen kommer miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen att stå för och ärendet beskrivs som långdraget av Ulf Hansson.
– Att bygga en förskola betyder att det kommer att finnas en ny framtid och man får vara glad att det här äntligen är i hamn, säger Hansson.
Som det såg ut tidigare under hösten och vintern uppdagades det att antalet förskoleplatser skulle vara knappa inför hösten. I dagsläget har man placerat samtliga barn som ansökt om plats på olika förskolor i kommunen fram till och med mars månad. Föräldrarna till de barn som idag placerats hos en dagbarnvårdare har speciellt uttryckt önskemål om placering i förskola så snart möjligheten finns.
– Förskolebyggnaden kommer att byggas i ett plan och inrymma 80 platser varav 60 stycken kommer från Kristallen och förhoppningen är att det kommer att vara inflyttning så att verksamheten kan dra igång strax efter årsskiftet till 2014, säger Hansson.

Han fortsätter:
– Det kommer att finnas fyra avdelningar med ett torg och en matsal beläget i mitten av byggnaden.
Den ursprungliga notan på 25 miljoner gjorde att man beslutade att se efter andra lösningar för budgeten. Nu, som kalkylen ser ut, kommer förskolan att kosta 10,5 miljoner kronor, det vill säga omkring 1 300 kronor per kvadratmeter, att bygga. Då tillkommer kostnader för grunden för byggnaden, markarbeten, planering av tomt, trappor utvändigt och skärmtak. Man lägger också till kostnader för värmekälla till den vattenburna uppvärmningen, svagströmsinstallationer som data, tele och larm samt framdragning och anslutning för el, värme, vatten och avlopp.
Som DD rapporterat förut är Kristallens lokaler idag inte ämnade för verksamheten. Under hösten presenterade man att arkitekturen skulle innefatta Reggio Emiliapedagogik, som handlar om att utveckla barnens alla uttrycksmöjligheter.Christian Larsen
christian.larsen@daladem.se