Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beslut om undersökning

Falun tingrätt beslutade på onsdagen att den unga kvinna, som åtalats för hot, ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Hon är fortsatt häktad

Kvinnan är åtalad för ett stort antal hot. Hon har hotat att bomba Karlfeldtgymnasiet och polisstationen. Per mejl har hon hotat att döda lärare och elever. Hon har också mejlat en "dödlista" med tio namn på ungdomar som kommenterat hennes inlägg på Facebook. I åtalet ingick också en skadegörelse där hon två gånger kört på och skadad en bil som tillhör en vaktmästare på Domarhagskolan och hans sambo som varit kontaktperson för kvinnan.

Kvinnan har länge varit svårt psykiskt sjuk. Hon berättade vid tingsförhandlingarna att hon inte menat att skrämma någon, hon ville bara ha hjälp och att någon skulle lyssna.
Vid rättegången berättade flera av dem som utsatts för hoten om hur rädda de blivit.
Åklagaren Gun-Britt Ström begärde att kvinnan skulle dömas för fem olaga hot och skadegörelse. Åklagaren ansåg också att kvinnan borde genomgå en liten, så kallade paragraf 7-undersökning.

Försvararen Emma Roswall ansåg inte att det fanns något skäl för en rättspsykiatrisk undersökning. Hon framhöll också att rättegången tydligt visat att kvinnan inte haft något uppsåt med sina hot.
Tingrätten beslutade att kvinnan genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Den beräknas ta fyra veckor, därefter ska huvudförhandlingen fortsätta.
Under tiden ska kvinnan vara fortsatt häktad, hon sitt häktad på rättspsykiatriska kliniken i Säter.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se