Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beslutet stoppat

Annons

Förra omsorgsnämnden höjde bemanningen i äldreomsorgen med tolv nya tjänster.
Men nu verkställer inte cheferna beslutet.
- Vi har inte pengar till tolv nya tjänster. Då är det inte ansvarsfullt att anställa, säger Barbro Hietala Nordlund (S), nämndens nya ordförande.

Den avgående nämnden fattade beslutet på sista mötet. En majoritet med S, V och MP drev igenom att sex äldreboenden skulle få två nya heltidstjänster var.
De borgerliga partierna protesterade. De ville också ha flera tjänster, men framhöll att pengarna inte fanns i budgeten.
I januari har den nya omsorgsnämnden sitt första möte. Den kan häva beslutet, säger Barbro Hietala Nordlund.
Hon har nu begärt att cheferna avvaktar med rekryteringen.
Även Barbro Hietala Nordlund slår fast att nämnden inte har pengarna. Ramen är ökad med 18 miljoner kronor. Men största delen går till höjda kostnader, löner och priser. Visst utrymme finns till förstärkning, men inte tolv nya tjänster, säger ordföranden.
Hon framhåller också att ingen politiker i budgetdebatten i fullmäktige höjde rösten för mer pengar till äldreomsorgen.
- Men jag tvivlar verkligen inte på att det behövs. Människor sliter hårt.
I valrörelsen lovade Socialdemokraterna fler händer.
- Men det måste ske i den tid och den takt som vi har pengar till. Annars är det inte ansvarsfullt.
Barbro Hietala Nordlund vill nu att nya nämnden får tydliga analyser över arbetsmiljön. Sedan ska en plan fram för ökad bemanning. Den ska visa när förstärkning blir aktuellt på olika arbetsplatser.
- Vi har valperioden på oss fram till 2014.
Den avgående nämnden beslutade också att på nytt anställa två instruktörer till stöd för synskadade och hörselskadade. Det beslutet, som kostar en halv miljon kronor, ligger fast, säger Barbro Hietala Nordlund. Hon räknar med att kunna flytta pengar från andra poster.
- Det måste gå. Vi har ju en budget på 800 miljoner kronor.


KARIN SUNDIN
0243-920 03
karin.sundin@daladem.se