Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Besökte sju skolor med investeringsbehov


- När grävskopan kommer tror vi på att det blir ett bygge.
Kommentaren är inte ny, men ack så aktuell.
Bland föräldrar och personal vid Aspeboda skola har kommentaren hörts den sista tiden.
I går besökte politiker och tjänstemän från kommunen skolan.

Det är trångt i skolan. Gamla lärarbostäder används som skollokaler. Till hösten kommer 23 nya barn till förskoleklassen.
Och den paviljong som ska bli räddningen i höst vet man inte hur det blir med. Mätningar av dålig lukt ska först analyseras.

Besökte sju skolor

I går samlades ett 20-tal politiker och tjänstemän som ansvarar för skolan och kommunens fastigheter för att se sig runt i kommunen. Det blev en bussresa till Bjursåsskolan, Rönndalsskolan, Björkhagsskolan, Svärdsjöskolan, Gruvrisskolan, Aspeboda skola och Västra skolan.
- Vi vill se skolorna från nära håll, säger Daniel Riazat (V), ordförande för skolnämnden.
Alla skolorna de besökte har ett stort behov av investeringar. En del skolor finns redan i planen, andra inte.
Just Aspeboda skola har det funnits osäkerhet kring in i det sista. Ett beslut från i höstas att bygga ut och rusta, fick göra halt, när den nya majoriteten skulle göra sina planer. I förrgår kom dock beskedet att det blir en utbyggnad i Aspeboda. För en tid sedan mötte ansvariga politiker många föräldrar till elever i skolan. Ett möte som tydligen lett till att utbyggnaden blir av.
- Vi projekterar i år och räknar med att kunna börja bygga efter nyår. Då ska det vara klart till höstterminen nästa år, säger Krister Johansson (S), ordförande i kommunstyrelsens fastighetsutskott.
Han förklarar att det i den kommande budgeten som blir offentlig nästa vecka finns en plan för investeringar sju år framåt i tiden.
- Människor ska veta vad som blir i framtiden, säger Johansson.

Slitna lokaler

Anita Högberg, rektor för Aspeboda skola, visade upp skolan för beslutsfattarna.
- Det är väldigt dåligt i storskolan, slitna lokaler och paviljongen är inget att satsa på, berättar hon innan beslutsfattarna anländer.
Hon visar runt i alla prång och stora skolsalar och beslutsfattarna konstaterar att det är slitet
- Det är mycket trappor. Det är inte bra för tillgängligheten säger Krister Johansson.

PER EKLUND