Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bestäm hur kyrkoavgiften ska användas

Den 15 september är det dags för kyrkovalet där medlemmar i Svenska kyrkan har en chans att påverka.
– Nästan 80 procent av Hedemoraborna hör till Svenska kyrkan, det visar på engagemang, säger kyrkoherde Pontus Gunnarsson.

Cirka 5,5 miljoner personer är röstberättigade och får rösta i kyrkovalet 2013. I Hedemora- Garpenbergs församling är siffran 7613 röstberättigade, i Husby församling är 2221 och i Säterbygdens församling är 7231 röstberättigade. För att du ska få rösta ska du senast på valdagen fylla 16 år, du ska vara medlem i Svenska kyrkan och ha varit folkbokförd i Sverige den 1 augusti 2013, då röstlängden fastställs. Senast den 28 augusti ska du som är röstberättigad, ha fått ditt röstkort till din folkbokföringsadress.

Deltagandet i kyrkovalet minskar. I förra valet 2009 var det 11,9 procent av medlemmarna som röstade, 2005 var det 12 procent. I södra Dalarna har dock valdeltagandet varit högre än snittet. I Husby församling röstade 16,3 procent av medlemmarna, i Hedemora- Garpenbergs församling 13,9 och i Säterbygdens församling 12,6.
– Det kan ha att göra med att Svenska kyrkan är en utifall att-kyrka. Många har en vag tro, men är med ändå utifall att de någon gång kommer att behöva kyrkan, säger Pontus Gunnarsson, kyrkoherde i Hedemora- Garpenbergs församling.
I kyrkovalet röstar man på nomineringsgrupper. Valet gäller vilka som ska styra Svenska kyrkan lokalt (kyrkofullmäktige), regionalt (stiftsfullmäktige) och på nationell nivå (kyrkomötet).

– Det finns två huvudsakliga skäl till att rösta. Att så många tillhör svenska kyrkan visar på engagemang. Då är man intresserad av att låta så mycket pengar gå till oss och då borde man tala om vilka man tycker ska styra över de pengarna. Det andra skälet är att rösta för kyrkans skull, så att vi kan fortsätta vara en folklig kyrka, säger Pontus Gunnarsson.
På valdagen den 15 september kan du rösta i den vallokal som står utskriven på ditt röstkort. Det kan även finnas särskilda röstmottagningsställen, de står i sådant fall utskrivna på röstkortet. Om du vill rösta före valdagen kan du förtidsrösta på pastors- eller församlingsexpeditioner i hela landet från den 2 september till den 11 september. Ett annat alternativ är att brevrösta.

För att vara kandidat i valet finns en rad krav. Kandidaten ska på valdagen tillhöra Svenska kyrkan. Kandidaten ska vara döpt i ett kristet samfund. Man måste ha fyllt 18 år senast på valdagen och vara folkbokförd i det område valet gäller. Personen måste också vara anmäld som kandidat av en registrerad nomineringsgrupp senast den 15 april. Det finns också några få undantag för den som är anställd i Svenska kyrkan.
Sedan förra valet, 2009, finns det möjlighet att personrösta på tre kandidater. För att få tillgodoräkna sig personrösterna krävs att kandidaten fått personröster till ett antal motsvarande minst 5 procent av nomineringsgruppens röstetal. Det får dock lägst vara 20 röster i de lokala valen och 50 röster i stiftsvalet.

Hillevi Mårtensson/DT