Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Betalviljan avgörande

Räddningstjänsten Dala Mitt, RDM, köper in tre gps-utrustningar till Gagnefskårerna.

– Så löser vi den akuta situationen, säger RDM:s förbundschef Leif Andersson, som betonar att brandmännen måste ha adresskännedom – och att det är kommunen som väljer vilken service man vill ha och betala för.

Leif Andersson klargör att RDM har två uppdragsgivare när det gäller sjukvårdslarm; landstinget – och de medlemskommuner som vill ha och betala för utryckningar även vid ”en lägre grad av akuttillstånd”.

– RDM får betalt för att åka ut med ett befäl och en brandman och vid samtliga berörda stationer – utom Gagnef och Mockfjärd – följer man det. Vår löneavdelning uppmärksammade att kostnaderna sticker iväg för de två stationerna och det framkom att där har man vid några tillfällen under hösten debiterat för tremannautryckningar trots att det från och med 2012 ska vara tvåmannastyrkor, säger Leif Andersson.

Förbundschefen betonar att det är de ersättningarna som RDM hållit inne och att det fortfarande är oklart om de kommer att betalas ut – eftersom en utbetalning kan få ekonomiska konsekvenser genom att brandmän vid andra stationer också vill rycka ut med och ha ersättning för tre man.

– Vi ser över frågan, men har redan köpt in tre enklare gps-utrustningar eftersom Gagnefsbrandmännen framhållit att det ibland kan vara svårt att hitta till larmadressen, säger Leif Andersson och påpekar att det åligger brandmännen att ha adresskännedom.

Gagnefs brandmän har förordat tremannastyrkor för att bättre klara återupplivning samt stöd till ambulanspersonal och anhöriga till de sjukdomsdrabbade.

– Vill kommunen ha och betala för större IVPA-styrkor ger vi självklart den servicen, förklarar Leif Andersson.

Kent Olsson
kent.olsson@dt.se