Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bevisen höll inte

Den lärare som åtalas för sexuellt ofredande av fyra småflickoror, frias. Falu tingrätt ansåg inte att bevisningen räckte.

Den manlige läraren är i 60-årsåldern. Han arbetade på en skola i Avesta kommun och har hela tiden nekat till anklagelserna.
De fyra flickorna har berättat att han skulle ha tagit dem på brösten utanpå kläderna, klämt en på rumpan, kramat henne och tagit henne på låret.
Flickorna var då i 11-12-årsåldern.
Vid tingsrättsförhandlingarna hördes flera vittnen. Bland annat framkom att eleverna varit missnöjda och klagat på lärarens sätt att bedriva undervisning, sedan han hade efterträtt en populär lärare på skolan.

Någon elev har också spritt ut rykten att läraren vid en tidigare anställning tafsat på elever, vilket visade sig vara osant när skolan kontrollerade saken
Tingsrätten konstaterar att en av flickorna berättat olika versioner om vad som hänt till olika personer. Vittnen, som var i samma rum, har inte sett de gärningar som åtalet handlar om.

Flickornas berättelser motsägs av övrig bevisning i vissa fall, i andra fall finns ingen bevisning som styrker flickornas berättelser. Rätten anser inte att åklagaren lyckats bevisas, utom rimlig tvivel, att läraren uppsåtligen skulle ha gjort det han anklagas för.
Tingsrätten ogillar alla fyra åtalspunkterna, vilkets innebär att läraren frias.
Efter polisanmälningen fick läraren arbeta kvar men med en annan lärare närvarande på lektionerna.
Efter en tid slutade han på egen begäran och är inte längre anställd på någon av Avestas skolor.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se