Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bibliotek satsar på webtjänster

Annons

Doften och känslan av att hålla i och bläddra i en tryckt bok, är för bokmalar en mycket speciell känsla. Men arbetet kring boken har datoriserats allt mer. Avesta bibliotek var tidigt ute när man i början av 90-talet började använda datorer. Nu är det dags för nästa steg. På måndagen lanserades bibliotekets nya, egna hemsida med mängder av nya webtjänster som boklånaren själv kan utföra.

Visserligen har Avestaborna kunnat både reservera och låna om sina lånade böcker, via nätet tidigare. Men med den nya hemsidan blir det enklare och det har tillförts en mängd nya tjänster. Inte minst hjälpmedlet Bookdesire. Med dess urvalsmöjligheter kan boklånare få mängder av specialdesignade lästips utifrån önskemål om genre, längd på bok, miljö, nutid eller historisk, del av serie eller fristående och gammal eller nyutkommen.

Men det nya websystemet gör det också möjligt att vid inloggning omedelbart läsa av eventuella låneskulder, vilka lån man har samt reservationer. Förutom att man också kan ta del av utbud och arrangemang på biblioteken i kommunen.
Med det nya systemet kan boklånare också skapa ett användarnamn och på så vis ge andra bokläsare synpunkter på vissa böcker.
– De absolut populäraste böckerna återfinns oftast i återlämningshyllan. Det verkar vara en garanti för att en bok läses och är intressant, säger kulturchef Lars Åke Everbrand som tillsammans med bibliotekarierna Katarina Franzén, Malin Bivelöv och Therese Hedberg, presenterade de nya webtjänsterna för pressen på måndagen.
– Vi ska anordna presentationer för avestaborna i allmänhet också. De ska få komma hit och lära sig vilka möjligheter vår nya hemsida kan ge. Vi har bara inte fastställt något datum ännu, förklarar Katarina Franzén.

Den nya tekniken öppnar allt fler dörrar för bokläsare. Inte minst möjligheten att låna e-böcker.
– Avestaborna kan kostnadsfritt ladda hem en boktitel till sin dator, mobil eller läsplatta. Den finns där sedan i 28 dagar. Därefter försvinner den.
Den här tjänsten är avgiftsfri för låntagaren men bibliotekefår betala 20 kronor per lån till det bolag som tillhandahåller tjänsten.
Större har också inköpet av så kallade ljudböcker blivit, där bokläsaren lyssnar av boken i exemelvis CD- eller MP3-spelare.
Det här betyder att tekniken - i alla dess former - tar alltså en allt större del av bibliotekets budget. Men än har ändå inte pappersboken spelat ut sin roll.
– Nej, även om vi hade 2 100 utlån av e-böcker förra året som är utlåningen av riktiga böcker mångdubbelt fler. Vi hade över 191 000 utlån i fjol. Av dem är närmare 40 procent barn- och ungdomsböcker. Så vill vi också ha det.

Kerstin Eriksson
kerstin.eriksson@daladem.se