Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bidra till positiv utveckling

Vi turister kan på många sätt bidra till en hållbar utveckling.
Nu stundar en jul- och nyårshelg då många svenskar lämnar Sverige för varmare breddgrader. Men rese- arrangörerna har också ett ansvar.
Nätverket Schyst resande vill att charterbolagen erbjuder ett större utbud av hållbara hotell, lättillgänglig information och ett enkelt bokningsurval.

Annons

Vi svenskar gör närmare fem miljoner semesterresor under vinterhalvåret till ett varmare land. För många är det resan som ger kraft att klara resten av året. En resa man unnar sig, en välbehövlig paus från vardagen.
Det är emellertid en viktig resa inte bara för den svenske resenären.

Turismen skapar mängder av jobb världen över och har ett stort exportvärde, speciellt för utvecklingsländer. Därför har också just turismsektorn framhållits som en viktig och bidragande faktor för att nå millenniemålen. På möten med G20-ledarna och på FN: s konferens om hållbar utveckling har det fastslagits att hållbar turism kan utgöra ett viktigt bidrag till några av världens utmaningar som fattigdomsbekämpning, miljöutveckling och jämställdhet.
Aldrig tidigare har så många människor rest, till så många platser. 2012 slog turismen rekord med en miljard resenärer och i år spås en ökning med ytterligare tre till fyra procent. UNWTOs kampanj The One Billion Tourists: One Billion Opportunities pekar på den makt som vi turister har. Små förändringar upprepade en miljard gånger globalt ger stor effekt.

Att använda en handduk mer än en dag eller välja den lilla lokala restaurangen, ger möjlighet att spara energi, generera intäkter och stöd för de samhällen vi besöker. Men det är inte bara du som resenär som har ansvar. Allt för många researrangörer saknar ett aktivt och sammanhållet arbete för bättre arbetsvillkor, miljöhänsyn och respekt för lokalbefolkningens rättigheter och möjligheter.
Kort och gott brister de i sitt ansvarstagande i leverantörskedjan.

Nätverket Schyst resandes granskning av Sveriges största researrangörer Ving, Fritidsresor och Apollo förra hösten visade på stora brister, bland annat när det gäller arbetsvillkoren för anställda på hotell som anlitas av de tre researrangörerna. Det återstår fortfarande en del att göra när det gäller de tre researrangörernas CSR-arbete. Jämfört med andra branscher ligger charterföretagen fortfarande långt efter när det gäller att arbeta handfast med etiska krav på leverantörerna och föra en konstruktiv dialog med fackförbund och ideella organisationer.
Apollo, Fritidsresor och Ving använder alla tre ett certifieringssystem genom Travelife, för att kontrollera och förbättra arbetet med miljö och sociala villkor på de hotell som anlitas. I dagsläget är det dock väldigt få av de tre researrangörernas hotell som är Travelife-certifierade. Det handlar om endast några procent av det totala utbudet. Som konsument är det dessutom mycket svårt att boka ett sådant hotell.

Du måste på förhand veta vad du är ute efter och leta länge innan du hittar ett Travelife-certifierat hotell, om du bokar din resa hos Apollo eller Ving. Vill du resa med Fritidsresor går det inte att boka ett Travelife-certifierat hotell överhuvudtaget, varken via webben eller telefon.
Nätverket Schyst resande anser att det måste bli lättare för resenärer som verkligen vill göra gott. Alla tre charterbolagen måste erbjuda ett större utbud av hotell som tar ett miljömässigt och socialt ansvar. De måste också ge information om olika alternativ och göra det lättare att boka hållbart. Resenärerna ska kunna resa till paradisstranden i trygg förvissning om att resan bidrar till utveckling och att både människor och natur mår bra av besöket.

Nätverket Schyst resande
www.schystresande.se
Elisabeth Åberg
CSR-expert, Unionen
Therese Guovelin
Viceordförande, Hotell- och restaurangfacket
Benton Wolgers
Vice Ordförande Fair Trade Center
Anders Bergkvist
Chef Svenska kyrkan i utlandet
Amanda Carlshamre
Förbundsordförande Svenska Kyrkans Unga
Christer Wik
Ordförande för IOGT-NTO-rörelsens internationella arbete

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel