Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Biffen" på egna ben

Mathias "Biffen" Larsson har gjort cirka 2000 spelningar, många av dem med coverbandet Pumpbolaget.
Nu släpper han sin första skiva med egna låtar.
– Man har ju alltid drömt om att släppa skiva med egna låtar, men drömmen kom mer och mer i kläm i och med att vi åkte runt och spelade så mycket med Pumpbolaget. Och vissa kanske tycker att man ska vara nöjd med det, att få leva på musiken, men det var något som fattades då, och nu kan jag säga att det var det här som fattades. Det är längesen jag hade så här kul, säger Mathias om att han solodebuterar med Mathias Larsson & the Band of Gold.
Debutskivan heter "bitsandpieces" och det är Mathias som både sjunger och spelar gitarr och bas på skivan. Trummis är Roine Nilsson, som bland annat spelar i Svenne Rubins.

Mathias har en lång musikkarriär bakom sig. Som ung i Rättvik spelade han hårdrock i olika konstellationer, och 93-94 studerade han på MI i Los Angeles. När han kom hem därifrån flyttade han till Falun.
– Det var egentligen då, 1994, som det blev coverband för hela slanten. Jag började spela med Djungelpatrullen, sen D-Club och 1999 började jag i Pumpbolaget och stannade där tills vi slutade 2012.

När det intensiva turnérande med Pumpbolaget var över kunde Mathias få tid till att fullfölja sin dröm om en skiva med egen musik. Men fröet till skivan såddes egentligen mycket tidigare, i Schweiz.
– 2007 fick jag en förfrågan av en svensk snubbe om att komma till en skidort i Alperna och trubadura. Jag har alltid gillat Alperna och tackade ja, men jag var helt livrädd. Att spela med ett band är ju en väldigt skyddad verkstad i jämförelse med att vara själv på scenen. Jag minns tydligt än i dag det där ögonblicket när jag står ensam utanför hotellet där jag skulle spela. Jag tog ett djupt andetag, men var så nervös så jag skakade.

Trubadurdebuten gick dock bra, över förväntan till och med.
– Första kvällen skulle jag bara dit och soundchecka, men det kom in ett gäng norska turister som tyckte det var kul att lyssna, så det slutade med att jag spelade till 02.30 den kvällen. Nu har jag lärt mig att jag behöver utsättas för obekväma situationer, så jag brukar oftast tacka ja, och sen får jag ta konsekvensena.

Efter första besöket i Schweiz var Mathias tand blodad. Det blev fler jobb som trubadur, och de egna låtarna började växa fram.
– De har kommit lite av tristessen med att inte ha bandpolare med sig att hänga med. I stället för att festa har jag suttit på ett sunkigt rum i Schweiz och skrivit låtar, och några av låtarna som jag skrivit har jag faktiskt blandat in i mina trubadurjobb. Jag trodde att det var uteslutet att spela egna låtar på after ski, men responsen har faktiskt varit bättre än jag trodde.

Debutskivan släpps på lördag, och firas med ett releaseparty på Rättvik bowling & krog. När låtarna ska framföras live utökas bandet till en kvartett, där gamla Pumpbolaget-kollegan Pelle Eriksson och basisten Micke Höglund ingår.

Jonas Stentäpp
jonas.stentapp@daladem.se