Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bilar på gångbron kan bli förödande

 I juni invigdes den nya hängbron i Vansbro, strax därefter inkom frågor om bron blivit en bilväg.
– Det är beklagligt och väldigt onödigt, säger gatuingenjör Niclas Camarstrand.

För nästan två år sedan stängdes hängbron i Vansbro eftersom den var i mycket dåligt skick. I juni invigdes bron på nytt efter ett omfattande renoveringsarbete och nu har det kommit in frågor om den påbjudna gång- och cykelbron har blivit en bilväg.
– Vi har fått höra att det har transporterats fordon över bron ett antal gånger sedan den blev färdig, säger Niclas Camarstrand som är gatuingenjör på Vansbro kommun.

Detta kan få förödande konsekvenser och innebära stora kostnader om bron skulle gå sönder.
– Bron ska tåla tre ton och det är för att man ska kunna snöröja där, inte för att fordon ska transporteras, påpekar Camarstrand.
– Det sitter en skylt där som visar att det är en gång- och cykelväg men det räckte tydligen inte så nu har vi beställt grindar som ska sättas upp. Det ska inte behövas men tyvärr måste det bli så här nu.

Grindarna som ska sättas upp kommer kosta uppemot 50 000 kronor, pengar som man kunnat göra mycket annat för.
– Det är beklagligt och väldigt onödigt, det är skattebetalarnas pengar som går åt till det här, pengar som behövs till andra åtgärder.

Skulle hängbron gå sönder är det den som orsakat skadan som får betala.
– Den eller de som gjort det här förstår nog inte riktigt vad det innebär men det är jättetragiskt att man gör det över huvud taget, summerar Camarstrand.

Theres Johansson/DT