Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bilbranschen i stort behov av personal

Sverige må befinna sig i en lågkonjunktur. Men inom bilbranschen märker man inte så mycket av den. I dessa tider lagas och repareras många bilar, medan nybilsköpen blir fler i högkonjunktur.

Men ett problem har branschen oavsett konjunktur; nytt kompetent folk!

– Vi är i ett skriande behov av personal. De paradoxala i denna lågkonjunktur är att vi har väldigt svårt att bemanna våra verkstäder, säger Mats Karlsson som är VD för Wist Last & Buss i bland annat Avesta.
Motorbranschens yrkesnämnd och lackerarnas Yrkesnämnd har gemensamt tagit fram en rapport som kallats Tempen i motorbranschen som visar just på detta skriande behov av arbetskraft.
Det här har nu fått motorbranschen att sätta ner foten, då det inte bara handlar om personbilar utan utgör också stora mängder gods som transporteras på vägarna.
Kollektivtrafiken per buss blir samtidigt allt mer viktig utifrån en miljösynpunkt.

– Vi måste bli betydligt bättre att informera ut mot ungdomar, och förklara att det här är ett framtidsyrke. Vi ser ju vilka fina möjligheter det finns för dem att få jobb om de skaffar en utbildning mot mekaniker, tekniker eller jobb mot tunga fordon. Men också av säljare av service och tjänster.
Han tar eleverna vid S:t Mikaelskolan som exempel. Där har alla elever fått jobb två år efter sin examen. Totalt i landet uppskattar branschorganisationen att det finns 5 000 lediga jobb just nu.

Hur många av dem återfinns i Dalarna?
– Det kan jag inte svara på. Men i södra Dalarna där jag är verksam, är det 2-3 jobb som kan besättas i dag. Och tittar vi lite vidare på norra Västmanland och Uppland så handlar det om tio jobb som kan tillsättas direkt.

Vad ska ni göra för att få ungdomar att söka gymnasial fordonsutbildning? All färre söker till de utbildningarna på gymnasiet.
– Att visa upp oss, delta i mässor. Vi kanske också måste ut mot högstadiet och informera. Samt övertyga föräldrarna om att det här jobbet inte längre är skitigt och tungt. Det här är högteknologiska jobb.

Kerstin Eriksson
kerstin.eriksson@daladem.se

Udda fakta om bilbranschen
• Det finns fler datorer i en personbil än vad det typiskt sett finns på ett kontor med tio anställda.
 • Läsåret 2007/08 studerade 6 200 elever på fordons- och transportprogrammet. I fjol var antalet elever på samma program inte ens 4 100.
• Hälften av allt gods i Sverige transporteras med lastbil.