Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bilda misstänkt för miljonbluff

Frikyrkornas studieförbund Bilda har polisanmälts för bidragsfusk.

Ludvika kommun har avslöjat åratal av felaktig rapportering som berör flera kommuner i Dalarna och verkar vara en miljonsvindel.

Bilda har tagit kontakter med personal inom äldre- och demensvården och skickat ut en del material. Kommunalt anställd personal inom vård och omsorg i Ludvika och i hela Dalarna har med materialet haft daglig minnesträning, högläsning eller sångstund. Detta har Bilda i åratal rapporterat som sina ”kulturprogram”, sökt och fått 600 kronor i statsbidrag och 200-300 kronor från kommunen för per gång.

Träffar och skriftväxlingar mellan Ludvikas kultur- och fritidschef Bo Sundqvist och riksomfattande studieförbundet Bilda under 2012 har fått en oväntad utgång. Till en början intygade Bilda GävleDalas regionchef John Staffas, Söderhamn, att alla kulturprogram var korrekt rapporterade. Men Sundqvist fann vid lätt genomlysning av orginaldokumenten att en mängd program inte uppfyllde Folkbildningsrådets kriterier för bidrag. Underskrifter saknades och många hundra arrangemang har genomförts av kommunalt anställd personal inom äldrevården under arbetstid – utan kännedom av äldrevårdens chefer.

Kultur och fritid i Ludvika skrev till Bildas centrala styrelse och administration i Stockholm för deras bedömning. Även Folkbildningsrådet tillskrevs och de svarade i oktober 2012 att kommunal vårdpersonals minnesträning, sång eller högläsning på arbetstid aldrig kan betraktas som bidragsberättigade ”kulturprogram” och vårdpersonal kan inte vara studieförbunds företrädare. Folkbildningsrådet begärde under hösten in en rimlighetskontroll av studieförbunden i Dalarna över deras kulturprogram de sista tio åren.
Bildas förbundsstyrelse behandlade ”affären” den 26 oktober och erkände att de såg allvarligt på ”de administrativa brister som uppdagats i regionen Gävle Dala” (en av studieförbundets åtta regioner) samt att de skulle ”justera sin rapportering”.

Den systematiskt felaktiga rapporteringen bara för Ludvika har sedan 2005 inneburit felaktiga utbetalningar till Bilda med 286?000 kronor. Till detta kommer de justeringar Bilda gjort själva för övriga kommuner i Dalarna samt utbetalningarna av dubbelt så stora belopp från det statliga bidraget från Folkbildningsrådet.
Sammanlagt kan det röra sig om misstänkt miljonsvindel.
– Även fusk för några tusenlappar polisanmäls, säger Ludvikas kultur- och fritidsnämnsordförande Ingvar Henriksson S. Nämnden menar att Bildas egenkontroll kunnat påvisa ett systematiskt bidragsfusk i stor omfattning inom regionen GävleDala och i Ludvika kommun. Därför polisanmäler vi Bildas agerande.
Frågan om fortsatt förtroende för Bilda Gävle Dala och framtida bidrag ska diskuteras i Ludvika inför bidragsgivning för 2013.
Bidragsfusket har nystats upp sedan Ludvika kultur- och fritidsnämnd för nästan ett år sedan begärde att studieförbunden skulle inkomma med rapporter av sina kulturarrangemang i Ludvika för åren 2009–2011. Bo Sundqvist hade upptäckt att studieförbundens verksamhet syntes vara mycket omfattande.
– Exempelvis skulle det 2009 ha genomförts 3,7 bidragsberättigade kulturprogram om dagen i Ludvika, säger Sundqvist.
Sju studieförbund inkom med sina rapporter. Bilda rapporterade cirka två kulturprogram per dag ”365 dagar av året” i Ludvika. Även om kvaliteten i rapporterna varierade var det bara mot Bilda som utredningen, som nu lett till polisanmälan, gick vidare.


Boo Ericsson
ludvika@daladem.se