Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bildades Medfood för att stödja Dalkurd FF?

Hur stark är kopplingen mellan de nu åtalade Medfood-männen och fotbollsklubben Dalkurd? Att döma av ett avtal som nu ingår i åtalet bildades företaget med stöd åt Dalkurd som ett av dess viktigaste syften. Så här står det i avtalet:

”Dessutom ska stödja DALKURD både ekonomisk och själisk som har mycket nationella och internationella betydelse för oss”.

Avtalet skrevs 11 september 2007 och rubriceras ”Delägaravtal”. Undertecknare är de nu åtalade Elvan Cicen och Mehmet Abic, Dalkurds mångårige ordförande Ramazan Kizil, åtalade Halil Karakas bror Ali samt Hayrettin Acun och Idris Ayic.
Avtalet är i övrigt relativt allmänt hållet och talar om att delägarna ska handla till 100 procent från Medfood, göra reklam för företaget, inte konkurrera med varandra och liknande. Men där föreskrivs också att delägarna inte ska avslöja vem som är delägare ”utom de som är kända av byråkratin”.
I förhör tar de åtalade avstånd från avtalet och hävdar att det inte längre gäller. Elvan Cicen nekar till att ens känna till avtalet trots att han undertecknat det. Halil Karakas säger sig aldrig ens ha sett avtalet.

I beslagen finns dessutom handskrivna listor som av allt att döma är noteringar om in- och utbetalningar till personer och organisationer.
Ingen av de åtalade vill kännas vid listorna, deras innehåll eller vad de kan avse.
Det kan dock noteras att Dalkurd noteras vid tre minusposter om 204, 20 respektive 68, som av utredarna tolkas som 204 000, 20 000 och 68 000 kronor. De senare noteringarna följs av noteringen:”till Turkiet - 730”.
”Till kamrater som gick” går 250 000.
”Parkering” kostar 340000, men kan sättas i samband med två poster till ”parakirin” om först 400 000 och sen 300000. Ordet har inte kunnat översättas.

Intressant är också: ”givits till Sefik -119 från vit kassa lånades”.
Det här har föranlett utredarna att ställa frågor till de åtalade om de aktuella pengarna gått till den kurdiska terroroganisationen PKK. Vilket turkiska myndigheter påstår.

De åtalade slår ifrån sig frågorna om det här. Ingen känner till något om detta och Halil Karakas säger att de handskrivna noteringarna inte har något att göra med Medfood. Själv vill han inte svara på vad som avses med anteckningarna. Inte heller Dalkurds klubbdirektör Diljen Otlu vill klargöra vilka kopplingar det finns mellan klubben och företaget Medfood.
– De var tidigare vår huvudsponsor. Idag har företaget ingenting med klubben att göra, säger Otlu till DD.
När DD redogör för det aktuella avtalet och att klubbens ordförande och två av de åtalade enligt det uppges vara delägare i Medabfood säger Otlu:
– Jag känner inte till något om Medabfood.
När DD ställer frågor om de påstådda kontakterna med PKK hänvisar Otlu till ett på klubbens hemsida publicerat pressmeddelande.

Där hävdas följande, undertecknat Dalkurd FF:

”Dalkurd FF vill härmed tydligt ta avstånd från den koppling Dala-Demokraten gör mellan Medabfood och Dalkurd FF.
Dala-Demokraten far med osanning och spekulationer och Dalkurd undersöker möjligheterna att vidta rättsliga åtgärder.
Den undermåliga journalistik som signerats Dala-Demokraten bryter mot en rad pressetiska regler och detta kommer att anmälas.
Dalkurd FF vill samtidigt poängtera att man inte är ett rättsligt organ med avsikt att döma.
Om någon däremot döms rättsligt så kommer klubben att vidta åtgärder.”


Det bör i sammanhanget nämnas att alla tre åtalade i Medabfood-målet har suttit i Dalkurds styrelse.
Vid själva tillslaget var Elvan Cicen kassör i klubben och Halil Karakas ledamot.
Än idag står Mehmet Abic som kassör enligt Dalarnas fotbollförbunds hemsida.

Gubb Jan Stigson