Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bilder med ett budskap

Berguvshonan spänner ögonen i betraktaren. Ett skogslandskap badande i varma färger väcker fantasin.Pär Johanssons fotoutställning i Orsa visar naturens skönhet i både stort och smått. Han hoppas få besökaren att reflektera över framtiden och sin egen roll.I dag, lördag, är det vernissage i Orsa kulturhus för ”Dalanaturen – vär(l)d att bevara”. Det är Pär Johanssons första utställning av digitala bilder.

– Det tog tid för mig att ställa om teknik. Jag höll ut i det längsta, säger han.
Fotograferat har Pär Johansson gjort länge, om än i perioder. Han har en bakgrund som biologi- och naturkunskapslärare och arbetar i dag för länsstyrelsen och som egen företagare med naturfotografering, exkursioner och föredrag om natur.

Det är också naturen i alla dess skepnader som han fångar på bild. Från Grövelsjöfjällen till skogarna kring Siljan. I utställningen visar han fotografier från olika årstider, landskap i skiftande ljus, fåglar och även abstrakta bilder.
– Gissa vad det är! uppmanar han när undertecknad fastnar vid en svartvit bild med böljande former.
En kurs för tio år sedan gav Pär Johansson en nytändning. Han började se andra typer av bilder än de dokumentära.

– Tidigare hade jag mest avbildat, men fotografi är ju mer än så.
Med utställningen ”Dalanaturen – vär(l)d att bevara” vill Pär Johansson att besökaren inte bara ska förundras över hur vacker Dalanaturen är. Han vill också uppmärksamma hur hotade djur och natur är på grund av hur vi lever i dag.

Mycket har hänt från 1983, när Pär Johansson flyttade till Siljansbygden, fram till i dag. De riktiga naturskogarna är i stort sett utplånade. Hundratals arter är starkt hotade av det moderna skogsbruket. Vindsnurror sätts upp i vildmarken och kulturlandskapet förvandlas. Utbyggnaden av vattenkraft påverkar ekosystemen och det som en gång var kalfjäll i Dalarna håller på att beskogas eftersom klimatet blir allt varmare.
Pär Johansson hoppas att besökarna funderar över vad de kan göra för att påverka framtiden och bevara naturen så att barn, barnbarn och barnbarnsbarn också får uppleva storslagna vyer, ståtliga fåglar och vackra blommor i verkligheten, inte bara på bild.
– Jag vill få folk att tänka till, så att det inte bara blir det konstnärliga.
Utställningen hänger kvar till den 3 mars.

Jennie-Lie Kjörnsberg