Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Biljettbedragare fast – på väg till Thailand

Väskorna stod packade hemma i Borlänge. Biljetten till Thailand var beställd. Och hans konto var fyllt med pengar från 40-talet offer som trott sig ha köpt konsertbiljetter. Då kom polisen.
Så nu sitter den 24-årige borlängebon häktad i en andra tvåveckorsperiod, misstänkt för minst 40 nätbedrägerier.

24-åringen har inga större kriminella meriter, men i hans bakgrund finns ändå en del noteringar som visat att han har vissa problem. Senast fick han den 22 maj 30 dagsböter för två narkotikabrott i januari samma år. Bara en dryg månad tidigare hade han fått 100 dagsböter för rattfylleri. 2011 fick han böta för att ha burit kniv på allmän plats och längre tillbaka har ha fått strafförelägganden och åtalsunderlåtelse för narkotikabrott och egenmäktigt förfarande.

I november började det flyta in pengar på hans konton. Pengar från personer som sett annonser om och trott sig köpa biljetter till olika konserter. Några såna har aldrig funnits. 18 mars blev 24-åringen därför anhållen i sin frånvaro och greps vid 20-tiden den 20 mars.
Som nämnts stod då väskorna packade för en planerad färd till Thailand.
Vid häktningsförhandlingen sa han sig vara ovetande om var pengarna på hans konton kommit ifrån. Han påstod sig ha överlåtit sina konton till att disponeras av andra. Han nekade till att ha annonserat om några biljetter och till att ha haft kontakt med några tänkta köpare.

Däremot medgav 24-åringen att han fått ett e-mail med adresser, köpt paket och skickat iväg dem trots att han visste att de innehöll ett tomt kuvert.
24-åringen medgav också att han när han greps var på väg till Thailand och att han tänkte använda de pengar som fanns på hans konton till vistelsen där. Nej, han kunde inte säga hur länge han hade tänkt stanna där. Och påpekade i ett sista försök att slippa häkte att han efter gripandet inte hade vare sig pengar eller pass för att kunna resa någonstans.

Det hjälpte inte. 24-åringen häktades och har nu gått med på att häktningen förlängs ytterligare två veckor då inte utredningen är klar.
Häktningen gäller 14 bedrägerier men i ansökan framgår att det kan röra sig om åtminstone 40. Ett par av offren har begärt och beviljats kvarstad på 24-åringen egendom för att täcka vad de lurats på.’
Sålunda beslutade Falu tingsrätt vid häktningsförhandlingen om kvarstad på 6 156 respektive 29 916 kronor på 24-åringen konto i Nordea.
Åtal ska enligt det senaste häktningsbeslutet vara väckt senast den 19 april.

Gubb Jan Stigson
gubb-jan.stigson@daladem.se