Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Billig värme krävs för att värma upp Prästabadet

Kan bandyplan bli solfångare för att ge uppvärmt badvatten? Det tror tekniske chefen i Smedjebacken Per-Olow Dahlström är ett bra och billigt alternativ.

Allt ligger färdigt att användas. En stor yta med ett grusbädd med rören lagda för kylning.
En djup grusbädd som värmelager för de värmande solstrålarna.
Ett ytterligare alternativ, eller komplement är kompressorerna i ishallen intill. Kylaggregaten producerar värme samtidigt som de gör is.

De här alternativen är nu värda att övervägas, men det är komplicerade överväganden att göra.
– Från början var tanken att använda gratis överskottsvärme från Ovako. Nu när avtalet förhandlas om är det inte längre gratis sommartid. Enligt nya avtalet får vi betala för överskottsvärmen, säger Dahlström.

Under de förändrade villkoren med Ovako kan nya alternativ bli intressanta. Särskilt om de inte för med sig några större investeringar.
På bandyplan finns allt färdigt. Det enda som man kan behöva som tillägg är att göra grusytan mörkare med något material.
Dahlström tar en asfaltsyta som exempel.

– Den mörka ytan blir mycket het en solig sommardag. Det finns också en gång och cykelväg där intill som man skulle kunna lägga rör i innan den asfalteras.
Även om det inte är en högeffektiv solfångare med hög verkningsgrad så är det stor yta som är en fördel.
– Det ligger 7 000 kvadratmeter solfångare där till en tredjedel är den ett isolerat sandlager, men verkningsgraden är osäker.
Blir det sedan förlängd säsong i ishallen från september till mars kan värmen som aggregaten ger öka tillskott på värme resonerar Dahlström.

Förhoppningen är att ge 25 grader i varmvattenbassängen. I mitten av maj är den naturliga temperaturen i Barken 15 grader.

Det finns många ännu oklara faktorer att reda ut, men kommunen har hjälp med beräkningar från Dalarnas högskola för att redan ut ekonomin i de olika delarna.

Christer Nyman
christer.nyman@daladem.se