Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Billigare och bättre hoppas politiker


- Jag hoppas på sänkta kostnader, höjd kvalitet och lojalitet med biståndbesluten, säger Kenneth Dahlström (C) ordförande i utskottet för vård och omsorg.
Han talar om LOV, lagen om valfrihet som Leksand och Rättvik planerar att genomföra gemensamt. Kenneth Dahlström tror att i augusti ska de 360 personer i Leksand som har hemtjänst kunna välja vem som ska utföra den.

Kommunstyrelsen i Leksand har redan beslutat att införa LOV. Rättviks beslut bromsades upp av att man glömt att förhandla, men är på gång.
- Vi jobbar mycket på att hitta andra lösningar är särskilda boenden, säger Kenneth Dahlström. Vi tror att efterfrågan på hemtjänst kommer att öka och att även de som behöver mer timmar hemtjänst kommer att öka.
19 augusti har Leksand en seniormässa. Då hoppas Kenneth Dahlström att det ska vara klart med LOV så att flera företag kan presentera sig för besökarna på mässan. Även kommunens hemtjänst ska presentera sig och göra reklam för sin verksamhet.
I Leksands pågår en process där alla biståndsbeslut gås igenom så att alla ska ha rätt hjälp. Hemtjänstpersonalen har fått i uppdrag att titta på hur de arbetar och lyfta fram vad de är bra på. Att hemtjänsten ska bli billigare bygger Kenneth Dahlström på ett försök som genomfört med två hemtjänstgrupper en i Djura och en på Noret som fått vara piloter för att visa om det går att sänka kostnaden från 480 till 375 kronor i timmen för hemtjänsten.
- Det gör det, säger Kenneth Dahlström. Det handlar om att syna vad man gör hos kunden, ta ner kringtiden till 25 procent. Det är en fråga om planering och chefen för hemtjänsten säger att det går. Vi ska följa besluten och göra de som kunden har rätt till.
Betyder det att tiden att sitta ned och prata skurits bort?
- Det finns ingenting som säger att hemtjänsten inte hinner sitta ned och prata, säger Kenneth Dahlström. Jag vill inte säga att man arbetat ineffektivt, men visst kan man effektivisera.
De privata företag som är intresserade av att sälja hemtjänst i Leksand får en kravlista som ska uppfyllas. De ska kunna leverera tjänster i hela kommunen och alla typer av tjänster. Timkostnaden ska vara 375 kronor.
Agneta Ivåker, ny chef för vård och omsorg berättar att många i personalen tycker att det nya projektet är positivt. Hemtjänsten lyfts fram, arbetet blir synliggjort och ses som mer viktigt. Hon tycker att det är spännande och positivt att det överlag blivit ett ökat fokus på äldrefrågor.
Om det blir en valfrihet beror på om det finns privata företag som vill vara med. Om de gamla inte vill välja kommer det att få hemtjänst av det företag som fått minst antal kunder. De hamnar inte automatisk hos kommunen.
Det kommer att behöva fler som arbetar inom hemtjänsten.
- Vi får inte lägga ned omvårdsutbildningen, säger Kenneth Dahlström. Vi måste fokusera på behovet och göra arbete så attraktivt att unga vill utbilda sig och få jobb på hemorten.

EVA HÖGKVIST
023-475 92
eva.hogkvist@daladem.se