Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Billigare p-piller för fler unga kvinnor i Dalarna

Max 200 kronor om året. Mer ska en ung kvinna upp till 25 år inte behöva betala för preventivmedel, enligt landstinget i Dalarnas nya subventionsregler. Orsaken sägs vara att antalet aborter har ökat.

Tidigare har kvinnor upp till 20 år fått subventionerade preventivmedel, men nu har landstinget i Dalarna sett en anledning till att höja åldersgränsen rejält.
Antalet aborter bland 20–25-åringar har ökat ”påtagligt” enligt Gunnar Barke (s), som är landstingsråd med ansvar för hälso- och sjukvårdsfrågor. Insikten som följt är att billigare preventivmedel kan vara att sätt att minska antalet aborter.
– Aborterna har ökat mycket bland så det är viktigt att subventionen gäller upp till 25 år. Läget på arbetsmarknaden är svårt. Det är många unga som har dåligt ställt och pluggar högt upp i åldern.

Alla landsting i Sverige har egna former och nivåer för hur de subventionerar preventivmedel. Den något röriga blandningen har lett till att Sveriges kommuner och landsting, SKL, gått ut med rekommendationer. Enligt dessa rekommendationer ska de subventionerna av de läkemedel som redan finns inom läkemedelsförmånen gälla upp till 25 års ålder och det ska inte kosta mer än 100 kronor om året.
Dalarnas landsting har tagit fasta på åldersgränsen men har lagt nivån på 200 kronor i stället. I gengäld är man mer frikostig med läkemedlen. I Dalarna ska alla hormonella preventivmedel på marknaden kunna subventioneras. Inte bara de som ingår i läkemedelsförmånen.

Men Dalarnas landsting är också beredda att gå ytterligare ett steg längre. Kanske kommer subventionen ligga på 100 kronor och dessutom innefatta icke-hormonella preventivmedel. Vilket till exempel skulle betyda att unga män som behöver kondomer inkluderas.
– Vi ska ta ställning till det på landstingsfullmäktige i september, säger Gunnar Barke.
På ungdomsmottagningen i Falun har barnmorskan Karin Larsson fullt upp. Hon skriver ut recept för preventivmedel till ett stort antal flickor och unga kvinnor, nu när subventioneringen ska börja gälla. Att alla preventivmedel för kvinnor kommer att ingå i subventionen tycker hon är ett stort lyft.
– Vi har ju haft subventionering tidigare men inte på så många preparat. Så det här betyder väldigt mycket. P-piller som är lite dyrare kostar upp till 1 300 kronor per år.

Förutom kostnaden är den nya subventioneringen ett steg i rätt riktning mot att förenkla reglerna. Regler som, enligt Karin Larsson, borde vara lika över hela landet.
– Det är ju en soppa med olika åldersregler, olika preparat och olika priser. Varje landsting har sin egen rabattering. Så det är bra att ungdomar i Dalarna får billigare preventivmedel.
Karin Larsson bekräftar att antalet aborter har ökat i åldersspannet 20–25. En tänkbar orsak är samhällsutvecklingen med förändrade vanor hos unga. Många studerar längre, många saknar arbete och många lever i högre grad ett singelliv under en längre period. Man är så att säga tonåring, eller ung vuxen under en längre tid än hos tidigare generationer.
– Många unga kommer ut senare i yrkeslivet idag, säger Karin Larsson.

En tydlig konsekvens är hur som helst att det finns många unga som, av olika skäl, har ont om pengar. Karin Larsson har många gånger träffat personer som har avböjt preventivmedel för att de inte haft råd.
– Det är större risk att bli gravid om man inte har råd.
Innan det glöms bort passar Karin Larsson på att också påpeka att det bara finns ett preventivmedel mot könssjukdomar.
– Kondom är det enda preventivmedlet som killar kan använda och vi kan bli bättre på att använda kondom i Sverige. Kondomer säljs dessutom billigare på ungdomsmottagningarna i Sverige.

John Leander
john.leander@daladem.se