Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Billigast är Borlänge, dyrast är Vansbro

Annons


Elnätsavgifterna i Dalarna ligger i snitt på 63,4 öre/kWh (ink moms). Det innebär att länet är femte billigast i en ranking av landets 21 län, visar årets Nils Holgerssonrapport.

Nils Holgerssongruppen har jämfört elnätsavgifterna i länets alla kommuner. Även om konsumenterna fritt kan välja elbolag så råder en monopolsituation eftersom konsumenterna inte kan välja elnätsleverantör. Länets billigaste elnätsavgift finns i Borlänge, dyrast i Vansbro. Störst avgiftsökning jämfört med föregående år står Hedemora för med drygt 10 procent.
- Fortum har ökat elnätsavgiften i Vansbro kraftigt från en redan hög nivå, vilket gör dem till dyrast i länet och tredje dyrast i landet. I Borlänge däremot håller det kommunala bolaget en låg avgiftsnivå och har låga ökningar vilket gynnar konsumenterna, säger Per Holm, ordförande för Nils Holgerssongruppen.

När snittet för elnätsavgiften i Dalarna jämförs med hela landet hamnar länet på 17:e plats (där 1 är dyrast) av 21 län. Snittavgiften över hela landet ligger på 69,4 öre/kWh. Totalt ökade elnätsavgifterna med 4,7 procent 2011 och de senaste fem åren har elnätspriserna ökat med 31 procent i hela landet.
- Den kraftiga ökningen med 31 procent på bara fem år är en orimlig ökningstakt. Det är tydligt att Energimarknadsinspektionens övervakning av elnätspriserna fortfarande brister, anser Per Holm, ordförande i Nils Holgerssongruppen.
- Konsekvensen blir att konsumenterna på många håll drabbas av kraftiga och återkommande prishöjningar, fortsätter Per Holm.

Nils Holgerssonrapporten visar även att det finns stora prisskillnader mellan de olika nätföretagen. Nils Holgerssongruppen menar att det framför allt är E.ON, Vattenfall och Fortum som har drivit på avgiftsökningarna. 2012 träder en ny reglering i kraft. Då kommer en förhandsprövning av elnätsavgifterna ske, det vill säga myndigheten gör en prövning innan elnätsföretagen tillåts ändra avgiften.
– Om inte Energimarknadsinspektionen har ett tydligare konsumentperspektiv i sin granskning kommer det att bli ännu större risk för orimliga avgiftsökningar, säger Per Holm, ordförande i Nils Holgerssongruppen.

MATTIAS GÖTHBERG
mattias.gothberg@daladem.se