Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Billström, bank och skatt

Annons


Billströms uttalanden visar dock på en tankevärld där en syn som gränsar till rasism, eller åtminstone ett tänkande med värderingsladdade etniska kategorier, inte är långt borta. Och man ska komma ihåg att Billström nyligen yttrade sig i termer av volymer gällande flyktingar och invandrare där volymerna i så fall skulle ner, inte upp.

Den som är utan skuld kastar första stenen, heter det i den heliga skriften. Och det föranleder konstaterandet att statsministern inte är utan skuld. Han har talat om att etniska svenskar, i medelåldern, har inga problem med arbetslöshet. Statsministern har alltså inte varit främmande för att röra sig med begrepp som liknar Billströms uttalanden i DN.
Och utbildningsminister Jan Björklund har på liknande sätt resonerat om skolväsendet och vilka som i högre eller lägre grad klarar sig igenom det utifrån deras bakgrund.

Att smalna av samhället och vilka som ska räknas eller inte i olika sammanhang, oavsett om det gäller gömma flyktingar, arbetslöshet eller bristande skolutbildning, utifrån etnicitet är inte bra.

• • •

Krisen för euron med anledning av vad som ska gälla för att Cypern ska få det stöd från EU och euroländerna som andra länder med europroblem har haft rullade vidare i går.
Förslaget att ta ut engångsskatt på sju procent för sparare upp till 835 000 kronor samt tio procent därutöver mötte starkt motstånd från folket på Cypern. De finner det orättvist att sådana krav ställs på dem, medan andra länder med liknande problem inte fått samma hårda krav på sig.

Politikerna på Cypern kan inte rösta igenom det som föreslogs för ett par dagar sedan. De är i skrivande stund inne på att mildra kraven så att personer med sparmedel på upp till cirka 170 000 kronor per person undantas från skatt på det. Om andra måste betala mer i skatt, för att få ihop den totala summan, är oklart.
Cypern som finansiellt relativt stor aktör med bland annat många jobb i finanssektor äventyras nu, nästan oavsett hur det går med de föreslagna skatterna på sparade medel. Om det är bra, eftersom en minskning av en överdimensionerad verksamhet är rimlig, eller dåligt, eftersom många jobb då förloras, kan diskuteras.

I andra eurokrisländer, eller potentiella sådana, med de ganska stora ekonomierna Spanien och Italien i första rummet, får banksparare sig en tankeställare efter EU/euromakthavarnas hårda krav på Cyperns banksparare. Kunniga ekonomiska kommentatorer som Paul Krugman i New York Times föreslår redan att de med sparkapital i banker i Spanien och Italien bör gör sig beredda att rusa till banken för att ta ut pengar. Sådana resonemang är farliga.

• • •

Ledande socialdemokraters värsta mardröm är tydligen att förknippas med skattehöjningar, särskilt om de rör inkomstskatten. Det är svårt att se något annat som förmår skrämma Magdalena Andersson och Stefan Löfven ännu mer.
I går tog därför S-ledaren Löfven till ett ovanligt grepp. Han meddelar i förväg att S avser att inte återställa en eventuell borgerlig skattesänkning som kanske träder i kraft i januari nästa år. Det rör sig om det femte jobbskatteavdraget.

På sin tid utropade Albert Engström på en valaffisch i folkomröstningen om rusdrycksförbud på 20-talet att ”Kräftor kräva dessa drycker!”. Löfven borde på liknande sätt utropa att: ”Välfärden kräva dessa skatter!”
Möjligen kan man förstå att en S-ledd regering inte vill ta bort de nu genomförda jobbskatteavdragen, även nummer fyra av dem. Men gällande avdrag fem, som borgarna inte genomfört ännu, borde S säga: Sorry det ska justeras tillbaka till läget gällande skatter 2013.

Staten tar ju inte ut skatt för att vara jävlig med folk utan för att finansiera de gemensamma angelägenheterna, särskilt välfärden. De som är lyckliga att ha jobb är nog villiga att betala skatten på inkomsten som de gör 2013 även 2015 och därefter.

Robert Sundberg
roberg.sundberg@daladem.se