Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Biltrafik på gågata?

En het politisk fråga väntar på svar i Orsa. Ska Kung Gustavs väg öppnas för biltrafik eller ska det förbli en gågata?

Annons

Ärendet ligger på fullmäktiges bord. Orsas näringslivschef, Joakim Larsson, tog upp frågan vid Orsas företagarfrukost. Förslaget finns med i ett centrumprojekt för Orsa.

Det finns krafter inom bland annat handeln i Orsa som stöder en öppning av vägstumpen som i dag är vikt för gångtrafik.
Enligt Joakim Larsson finns tankar på att få igång en genomströmning av trafik i centrum med möjlighet att stanna upp utanför butikerna.
Kontakter har tagits med expertis i ämnet. Beskedet därifrån är bland annat att tillgänglighet kan vara ett sätt att möta konkurrensen med närbelägna köpcentra. En annan teori är att små orter inte ska anlägga gågator.
– I synnerhet inte små orter som är belägna nära större orter med köp- centrum.

En annan förändring i centrum är att den skylt som nu gör ­reklam för tillgång till 25 ­butiker, ska bytas ut med information om gratis parkering.
Under presentationen visade Joakim Larsson upp en tänkbar lösning på en bilväg kombinerad med gångtrafik från Visby centrum, där kombinationen fungerar bra.

Hans Olander
hans.olander@dt.se