Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Biltrafik utanför kulturhuset förbjuds

Frågan om biltrafik på 60 meter av Kung Gustavs väg vållade en lång debatt i kommunstyrelsen.
Åtta röstade mot förslaget och stoppade därmed biltrafik utanför kulturhuset.

Bilarna skulle få åka från Järnvägsgatan och in på Kung Gustavs väg, enkelriktat mot Dalagatan. Den 60 meter långa sträckan intill kulturhuset skulle bli ett gångfartsområde, där de gående har företräde framför bilisterna. Förslaget kommer från projektingenjör Lisbeth Gunnars, som en del av centrumutvecklingen i Orsa.
– En viktig del i centrumutvecklingen är att försöka få Frelins gränd och Kung Gustavs väg attraktiva även som affärslägen. Den planerade flytten av biblioteket till kulturhuset kommer att öka människors rörelser i detta område av centrum.
– Att öppna för bilåkande på Kung Gustavs väg, enkelriktat och på de gåendes villkor tror vi är mycket positivt för affärslägen i området, skriver Lisbeth Gunnars.

Åtta av kommunstyrelsens ledamöter nappade dock inte på argumenten.
– Det var bara Moderaterna, Folkpartiet och alla social­demokrater utom en som ville öppna för trafik. De övriga röstade emot, säger Marie Olsson.
Motståndarnas argument är att flytten av biblioteket till kulturhuset innebär att fler människor går på Kung Gustavs väg.

Birgit Nilses Gröndahl/DT