Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bilverkstad utbränd

Mekonomen Bilverkstad i Kråkberg var en sorglig syn på torsdagsmorgonen efter den kraftiga branden på onsdagskvällen. Kvar av byggnaden fanns endast grunden och några högar med bränt bråte.
– Vi hann i alla fall bära ut en hel del lösöre. Bland annat hela reservdelslagret och företagets dokumentation, säger räddningsledaren Johan Szymanski.

Larmet om branden kom klockan 19.20 och räddningsledaren Johan Szymanski beslutade snabbt att larma ledig personal i Mora, Orsa och Älvdalen.
– Uppslutningen var mycket bra och vi fick in 30 man. I det läget var inriktningen att ha beredskap för nya larm och att bära ut lösöre. Vi hann få ut hela reservdelslagret och företagets dokumentation innan branden gick ifrån oss. När branden gick igenom taket var hela byggnaden snabbt övertänd. När taket rasade in tillkallade vi en lastmaskin och en grävmaskin som rev byggnaden så att vi kom åt att släcka.

– Släckningsarbetet försvåras av att fyra brandposter i området frusit. Vi måste åka i skytteltrafik till brandstationen med tank-bilar för att få tillräckligt med vatten, sa Johan Szymanski sent på onsdagkvällen.
Redan vid åttatiden på kvällen gick de ut med en varning till allmänheten att hålla sig inomhus på grund av den giftiga rök som spreds från branden.
– Den varningen hävdes vid 23-tiden. Den rök som då kom från brandplatsen var vattenånga och vid midnatt avslutades vår insats och trafiken kunde släppas på riksväg 70 igen.

Tre personer rökskadades under insatsen och fördes till Mora lasarett. Ägaren och dennes bror vårdades även under torsdagen, medan en brandman fick åka hem efter tillsyn.

Börje Lindh/DT
Katarina Cham/DT