Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bingsjöstämman är fred, kärlek och sympati

Bingsjöstämman lever och frodas. Folkmusiken utgör navet i denna fest som är en folklig manifestation för fred och kärlek.

Annons

Under strålande solsken och med ett högtryck i antågande invigdes den 46:e upplagan av Bingsjöstämman. I år firas att det är 150 år sedan Hjort Anders föddes. På sin tid en av landets främsta spelmän som så småningom turnerade riket runt, anställdes som biografmusiker och blev en ofta anlitad folkmusiker på Skansen. Han växte som bekant upp i Bingsjö.

Han skulle säkert ha gillat dagens tradition i Bingsjö. Människor strålar samman för att spela, avlyssna eller bara delta i det sociala umgänget med sina picknickkorgar. Alla klär sig som man vill och känner sig bekväm med. Tält, husvagnar och husbilar utgör boplatser.

I slänten ned mot dansbanan samlas publiken och sätter sig ned i det solvarma gräset på filtar och solstolar.

Jag hör valsen Drömmen om Elin framförd på dragspel och nyckelharpa. Bräkande får hörs på avstånd. En man släntrar förbi med gitarren på axeln, ser ut att speja efter nya musikaliska lekkamrater.

Detta är levande folkkultur. Vad menas med det? Jo, den har utvecklats på sitt eget självständiga sätt utan central påverkan eller styrning från ekonomisk, politisk och social överhet. Folkkulturens kraft kom underifrån, skapad och framförd i logar, farstukvistar, drängstugor och pigkammare.

Den har alltid sin lokala karaktär och prägel men är samtidigt allmänmänsklig och gränslös. Folkkulturen har på senare år hamnat i sökarljuset för både rasister och främlingsfientliga nationalistiska krafter. Därför kan det aldrig nog påpekas hur vansinnigt fel dessa högerextrema nationalister har.

Det är en historiskt falsk föreställning och det vore direkt livsfarligt om folkkulturen hamnade under ett nationalistiskt paraply, där alla utövare och älskare av svensk folkkultur ofrivilligt utnämns till sympatisörer av en nationalistisk och främlingsfientlig kultursyn. Denna högerextrema nationalistiska kraft har alltid försökt att splittra folk med hjälp av den nationalistiska frågan.

Bingsjöstämman är ett levande bevis för något helt annat än vad rasister och främlingsfientliga nationalister drömmer om. Den proklamerar fred, kärlek och förståelse över alla nationsgränser. Beviset kom också för några år sedan när en högerpopulistisk propagandaskrift på nätet utnämnde Bingsjöstämman som den mest "politiskt korrekta" pk-stämman i Sverige.

Jag däremot gillar vad jag ser av årets Bingsjöstämma. Här möts människor, gamla som unga, virtuoser och nybörjare, proffs och amatörer, oavsett hudfärg, religiös, etnisk eller kulturell bakgrund. Samtliga delar samma intresse att dela med sig av en rik och levande musik.

Folkmusikens hus i Rättvik arrangerar Ethno som är ett internationellt världsmusikläger. Förmodligen världens största i sitt slag. Ethno samlar årligen nära hundra unga folkmusiker från uppåt tjugo länder. Av deltagarna på Ethno kommer ungefär hälften från länder utanför Norden. En konsert sker under Bingsjöstämman och den andra i Rättviksparken på torsdag.

När vi lämnar dansbanan för att vandra uppåt mot parkeringen befolkas den av nya generationer spelande människor. Återväxten tryggas med hjälp av kurser hårt arbetande eldsjälar. Det är också en typisk del av folkkulturen att den bärs fram av ideella krafter.