Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Biskopen kommer till Avestaparken

Annons

Det händer mycket inom kyrkan just nu. Fyra församlingar blir två pastorat. Kyrkovalet är i faggorna. Och inte minst har kyrkorna en bred och livlig verksamhet. Så nästa helg blir det Kyrkmässa i Avestaparken.

Den som tror att kyrkan bara handlar om en präst som predikar kommer att bli förvånad. Det kommer att bli sång och musik, fika, seminarier och möten med personal och företroendevalda.

I Cupoleniparken finns det möjlighet att få redan på vad kyrkan sysslar med. I 13 olika stationer kommer anställda och frivilliga berätta vad de gör. Vet du till exempel vad vaktmästarna gör, eller diakonerna eller kyrkvärdarna?

Det finns internationellt arbete, barnverksamhet och mycket musik.

– Jag tror att många blir förvånade över hur mycket verksamhet som frivilliga krafter finns med, säger diakonen Kerstin Berglund.

Hela lördagen så kommer någon att från scenen i Cupolen berätta lite varje halvtimmesslag. Varje heltimme så blir det körsång av olika slag från utomhusscenen. Kördelen avslutas klockan 14 med allsång av kända och populära psalmer.

För barnen blir det ponnyridning, ansiktsmålning, lekar av olika slag och mycket ballonger.

Linusprojektet, som handlar om stöd till barn med missbrukande föräldrar, kommer att få pengar från Odd Fellow/Rebecka i Hedemora.

I pubdelen kan man förhandsrösta i kyrkovalet.

Utställningen finns kvar på söndag, då det förutom fika även kommer att serveras soppa och varmkorv.

Alla kyrkorna i kommunen har samlyst sina gudstjänster till Avestaparken. Biskop Thomas Söderberg, kyrkoherde Ingrid Öberg Hägg, alla kyrkomusiker och barnkörer deltar i nattvardsgudstjänsten- En kvart innan gudstjänsten kan man få träna på de psalmer som ingår.

En bönevägg/klagomur finns också i Cupolen.

– Där kan man skriva och sätta upp lappar, säger Ingrid Öberg Hägg. Lapparna kan vara anonyma och kan både handla om vad man vill förändra och vad som är bra. Man kan också skriva ned vad man vill be för.

All kollekt under helgen kommer att gå till ett särkilt projekt som kallas Solvatten. Det är en enkel vattenrenare, som med hjälp av solen kan rena förorenat vatten. Den är i form av en vattendunk och ska kunna använda i länder där människorna måste gå mycket långt för att hämta rent vatten. En dunk kostar 1 500 kronor och alla pengar som kommer in ska användas till att köpa dunkar.

Det har varit mycket arbete med mässan.

– Det var lite kaos ett tag, säger kyrkoherde Madeleine Ingmarstedt. Men alla har varit kreativa och hitta vad de vill visa av sin verksamhet.

Mässan har också blivit ett sätt att lära känna varandra. Till exempel samarbetar alla kyrkvaktmästarna inom båda pastoraten om sin utställning. Detsamma gäller alla personalkategorier och frivilligarbetarna.

Kyrkoherde Ingrid Öberg Hägg berättar att det kommer att gå bussar från kyrkorna i By/Folkärna. Även i Grytnäs/Avesta finns det möjlighet att få skjuta för den som behöver.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se