Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Biskopen till Gagnef

Diakonikretsen har tagit time out, ­anställda slutar eller tar tjänstledigt och körerna ”lämnar” kyrkan.
Nu planerar biskop Thomas Söderberg ett besök i Gagnef.
– Jag vill skapa mig en uppfattning om situationen i pastoratet, säger han.

Annons

Det är turbulent i Gagnefs församling och pastorat – och både anställda och frivilligarbetare har beskrivit stämningen som ”kärlekslös”.

Körsångarna Inga Jarmar, Annika Lärka och Ulla ­Moberg förklarade i en tidningsintervju att ”det är den kyrkliga ledningens sätt att hantera människor som fått oss frivilligarbetare att reagera”.
Samtidigt betonade de att de inte vänder sig mot den genomförda organisationsförändringen i sak, utan mot det sätt som den ­genomförts på.
– Det är dags för ansvariga på stiftsnivå att titta närmare på Gagnefs församling, menade de.

Biskop Thomas Söderberg säger att han uppmärksammats på hur människor i Gagnef upplever förhållandena och stämningen i pastoratet och att han planerar att under oktober besöka Gagnef:
– Jag vill titta närmare på det här – sätta mig ner i samtal med människor, lyssna och fundera – för att se vad som kommer ut av det och för att se om jag och stiftet kan göra något.
I intervjun för några dagar sedan berättade Inga Jarmar, ordförande i den 103 år gamla kyrkokören, och Ulla Moberg, sekreterare i kören Salig Blandning, att medlemmarna i kyrkokören ­beslutat att inte längre sjunga i kören och att sångarna i Salig Blandning flyttat sina övningar till Gagnefs baptistförsamlings lokaler, där de fortsätter att sjunga i kör inom ramen för en studiecirkel.

Tidigare har diakonikretsen tagit time out resten av året och anställda har ­slutat, samtidigt som antalet gudstjänstbesökare minskar.

Kent Olsson/DT