Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Biskopen till Gagnef

Diakonikretsen har tagit time out, ­anställda slutar eller tar tjänstledigt och körerna ”lämnar” kyrkan.
Nu planerar biskop Thomas Söderberg ett besök i Gagnef.
– Jag vill skapa mig en uppfattning om situationen i pastoratet, säger han.

Det är turbulent i Gagnefs församling och pastorat – och både anställda och frivilligarbetare har beskrivit stämningen som ”kärlekslös”.

Körsångarna Inga Jarmar, Annika Lärka och Ulla ­Moberg förklarade i en tidningsintervju att ”det är den kyrkliga ledningens sätt att hantera människor som fått oss frivilligarbetare att reagera”.
Samtidigt betonade de att de inte vänder sig mot den genomförda organisationsförändringen i sak, utan mot det sätt som den ­genomförts på.
– Det är dags för ansvariga på stiftsnivå att titta närmare på Gagnefs församling, menade de.

Biskop Thomas Söderberg säger att han uppmärksammats på hur människor i Gagnef upplever förhållandena och stämningen i pastoratet och att han planerar att under oktober besöka Gagnef:
– Jag vill titta närmare på det här – sätta mig ner i samtal med människor, lyssna och fundera – för att se vad som kommer ut av det och för att se om jag och stiftet kan göra något.
I intervjun för några dagar sedan berättade Inga Jarmar, ordförande i den 103 år gamla kyrkokören, och Ulla Moberg, sekreterare i kören Salig Blandning, att medlemmarna i kyrkokören ­beslutat att inte längre sjunga i kören och att sångarna i Salig Blandning flyttat sina övningar till Gagnefs baptistförsamlings lokaler, där de fortsätter att sjunga i kör inom ramen för en studiecirkel.

Tidigare har diakonikretsen tagit time out resten av året och anställda har ­slutat, samtidigt som antalet gudstjänstbesökare minskar.

Kent Olsson/DT