Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bjöd minderåriga på alkohol

Två unga Säterbor, 19 respektive 18 år gamla, har dömts för olovligt anskaffande av alkoholdrycker. De ska betala 3 000 respektive 2 000 kronor i dagsböter.

En 19-årig och en 18-årig man från Säter har av Falu tingsrätt dömts till dagsböter för olovligt anskaffande av alkoholdrycker. Den 9 november i fjol befann sig duon på en fest i en husvagn vid gamla soptippen på Aspövägen i Säter. Husvagnen ska ha disponerats av 19-åringen.

På festen deltog även en 16-årig flicka samt två 13-åriga pojkar. Dessa tre har vittnat om att de under festen blev bjudna på alkohol av 19-åringen och 18-åringen och att det var dessa två som tillhandahöll alkoholen. Flickan har vittnat om att 18-åringen hade sagt till henne att hon ”inte behövde ha med sig alkohol och att han skulle köpa det åt henne”.

De båda åtalade har förnekat brott. Båda har medgett till att de befann sig i husvagnen den aktuella kvällen, men att de inte hade bjudit någon minderårig på alkohol. Falu tingsrätt påpekar även att 19-åringen tidigare har erkänt att han köpte ut sex folköl till en av de 13-åriga pojkarna samma dag som festen i husvagnen hölls.

”En samlad bedömning ger vid handen att det är ställt utom rimligt tvivel att de båda tilltalade på ett avgörande sätt medverkat till att tillhandahålla alkoholhaltiga drycker åt underåriga personer i enlighet med vad som påstås i åtalet. Det är uppenbart att de tilltalade var fullt införstådda med att det var fråga om underåriga personer som skulle dricka av alkoholen”, skriver Falu tingsrätt i sitt beslut.

19-åringen döms till 60 dagsböter á 50 kronor och 18-åringen till 40 dagsböter á 50 kronor. De ska även betala 500 kronor vardera till Brottsofferfonden.

Pär Sönnert
par.sonnert@dt.se