Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björk i domstolsärende

En björk i Lennheden är föremål för flera turer i ett ärende mellan Skogsstyrelsen och Fortum.

Efter ett överklagande från Fortum har nu Mark- och miljödomstolen slagit fast att tidigare beslut ska gälla. Fortum får bara längre tid på sig att genomföra åtgärden.

Från början ansökte Fortum om dispens för att få utföra en skadlig åtgärd inom det naturskyddade området. Bolaget ville avverka sju lövträd som klassades som farliga kantträd. Syftet var att trädsäkra en ledning.
Skogsstyrelsen tog sig en titt på fältet i december 2011. De ansåg att åtgärden skulle innebära skada på naturmiljön, men att tungt vägande allmänintresse i form av säker elförsörjning gjorde att det fanns skäl att bevilja dispens från biotopskyddet. Men åtgärden skulle anpassas för att minimera skadan.

Fortum fick dispens för avverkning innan den 1 mars i år, med villkor angivet. En solitär björk i området fick enligt beslutet ”oskadliggöras”, men höjden fick sänkas maximalt 10 meter.
Fortum överklagade med motivering att björken inte kan kapas till den angivna höjden med skördare. Istället skulle arbetet behöva utföras av trädklättrare och då stora gamla björkar ofta är drabbade av röta usätts klättraren för stor arbetsmiljörisk.

Skogsstyrelsen anser att kostnaden för att anlita en arborist med kunskaper för att kunna kapa trädet är försumbar i förhållande till de värden man vill skydda. Björken är värdefull inte minst för att den kan hysa flera skyddsvärda arter, förklarar Skogsstyrelsen och tillägger att bolaget har förutsättningar att klara villkoret.

Nu har Mark- och miljödomstolen meddelat dom. De konstaterar att Skogsstyrelsens villkor är starkt motiverade och att bolaget inte visat att det omöjligt att uppfylla villkoren. Däremot får Fortum ytterligare ett år, till mars 2014, att kapa björken till lämplig höjd.
Lena Relte
lena.relte@daladem.se