Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björn Johansson tar över Stocksbro kvarn

Efter 120 år i familjen Åbergs ägo har nu Stocksbro kvarn sålts till Björn Johansson.

Han kommer nu att få ”tre ben” att stå på. Förutom att han äger Catharinas Sprättägg har han nyligen byggt ett legoslakteri på gården och ska han också sköta och driva kvarnen i Stocksbro.

– Det vore fel att stänga kvarnen för här finns en marknad, säger Björn Johansson om förvärvet.

Annons

Kvarnen startade redan 1871 genom Johan Erik Eriksson, mjölnare från Stora Tuna. När han avled 20 år senare köpte Erik Gustav Åberg andelarna i sterbhuset och övertog kvarnen 1892.
Därefter han kvarnen drivits av familjen Åberg under sammanlagt 120 år.

Stig och Gunnar Åberg blev fjärde generationen mjölnare. När båda uppnått pensionsåldern beslöt de sälja kvarnen. Gunnar hade då deltagit i verksamheten redan som 13-åring. Brodern Stig kom dit 1974 efter tio år på länsstyrelsen som revisor.

Nu har Björn Johansson tagit över kvarnen från första februari och driver verksamheten vidare.
Han kommer verkligen att få fullt upp att göra. Förutom kvarnen har han äggproduktion hemma på gården samt nyligen byggt ett litet slakteri på gården. Nu slaktar han i första hand grisar där för leverans i första hand till ICA-handlaren i Hedemora. Grisarna kommer från Michaelssons lantbruk i närheten.

Just närproducerad mat är något han är intresserad av och framhåller att det mesta finns att köpa i Stora Skedvi.
– I vår hoppas jag även få tillstånd att även slakta nöt, säger han och berättar att i dag kan han slakta grisar, lamm och vilt där.

För att klara verksamheten i kvarnen har han sina båda söner, Nicklas och Mikael, till hjälp. Just våren och hösten är de stora arbetstopparna när åkrarna ska sås samt under hösten när säden ska in.
Nicklas har tagit tjänstledigt ett år medan Mikael lägger asfalt på sommaren och går just nu utan arbete.
Innevarande vecka är det öppet torsdag och fredag men därefter blir det öppet dagligen.

Roland Engvall