Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björn studerar till lärare på Högskolan Dalarna

Björn Johansson studerar till lärare vid Högskolan Dalarna.
Han tycker att Falun är en bra ort att studera och bo på.
- Här finns glöd och energi. Falun kommer att utvecklas och bli en bättre och bättre studentstad, säger han.


Björn Johansson flyttade till Falun från Västerås 2006 för att börja studera. Han ska bli lärare i svenska och historia. Att han valde Falun berodde delvis på utbildningens goda rykte.
- Dalarnas lärarutbildning är en av de som får bra recensioner, säger han.
Under sin studietid har han även arbetat inom studentkåren. Nu har han ett och ett halvt år kvar av utbildningen.

Är du nöjd med utbildningen?
- Jag är jättenöjd. Det är en extremt bra, verksamhetsförlagd utbildning. Det teoretiska kopplas till det praktiska, säger Björn, som är knuten till Haraldsbogymnasiet under utbildningen.
Han gör bland annat ett individuellt upplägg för att utvecklas i lärarrollen.
- Det är väldigt bra. Det är där jag insett att jag valt rätt. Jag har fått vara ute i skolan och ha egna klasser i allt väsentligt, säger Björn.
En sak han ifrågasätter är för stora klasser. Det är svårt att förverkliga målen med 30 elever i klassen, menar han.

Studentlägenhet

Björn Johansson bor i studentlägenhet som ligger insprängd i bostadsområdet Övre Norslund.
Det är brist på studentbo-städer över hela landet. Men Björn tycker att situationen är acceptabel i Falun.
- Det går inte att beräkna hur många som kommer hit i förväg. Kopparstaden är ett fruktansvärt bra bostadsbolag - när det uppstår en problematisk situation är man där snabbt.
Vad tycker du om Falun som studentstad?
- Det är en ung studentstad. Falun har lite uppförsbacke i förhållande till städer som Lund och Uppsala. Men egentligen är den alldeles utmärkt. Man har fått hit otroligt mycket studenter även om många läser på distans. Falun är på gång och kommer att utvecklas. Studenterna vill det och kåren jobbar stenhårt för det.

Kan bo kvar

Han kan tänka sig att bo kvar i Falun efter studierna.
- Falun har mycket att erbjuda men det är också mycket som brister. Det finns inte så fruktansvärt många jobb att söka som lärare. Det är lite priviligierat tänk att välja var man ska bo, säger Björn som också känner sitt ”Mälardalshjärta” slå.

Har du bestämt hur du ska rösta?
- Ja, vägledande för mig har varit vad man vill sätta upp för riktlinjer för morgondagens skola. Det har att göra med nya gymnasiereformen. S vill tillsätta nio lärare per 100 elever. Björklund (skolminister) driver en linje där han tycker svenska elever blivit kunskapsmässigt dåliga. Delvis har han rätt, delvis är resonemanget galenskap eftersom det inte går att göra den urskiljningsprocess han gör.

Uppdaterad

Om friskolor tycker han det viktiga är att kvaliteten inte skiljer sig från kommunala.
Högskolan Dalarna måste fortsätta vara uppdaterad, anser Björn.
- Den måste fortsätta vara modern, hålla koll på skolprogressionen och vara en reflekterande högskola. Det är dess spjut-spets in i framtiden.SYLVIA KJELLBERG
023-475 92
sylvia.kjellberg@daladem.se