Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björnen tog sig in – trots strömförande stängsel och grävskydd

 
Björnattacken i Orsa Rovdjurspark
Visa alla artiklar

Djurvårdaren tog med sig en familj in i inhägnaden för en aktivitet i Orsa rovdjurspark. Han följde alla säkerhetsrutiner men blev trots det dödad av en brunbjörn som tagit sig in i inhägnaden.

Mer läsning:

Björnattacken i Orsa – här sänder vi presskonferensen 14.30

Djurskötare dödad i björnattack : "Det är en tung dag, allt är så tragiskt

Det var tidigare idag som en 18-årig anställd på Orsa rovdjurspark blev attackerad av en björn och dog sedermera av sina skador.

Nu höjs frågorna kring hur olyckan har gått till.

Enligt Sven Brunberg, parkchef på Orsa Rovdjurspark, har den unge mannen följt alla föreskrifter.

– Han har ringt in på radion och förklarat vad han gjorde, att han gick in i inhägnaden med familjen som var med osv, sade Brunberg på presskonferensen vid 14.30-tiden idag. Djurskötaren ska också ha sett till att björnen var ute-stängd från inhägnaden som han och familjen befann sig i.

Brunberg förklarar ytterligare att parken har följt alla säkerhetsrutiner.

– Vi har följt alla rutiner. Det första man gör är att slussa ut djuren ur inhägnaden ropa i radion och tala om att djuren är utslussade, vart man har slussat ut dem och tala om att man går in i det aktuella hägnet. När man är klar med aktiviteten så går man ut ur hägnena och slussar ut björnarna, sade Sven Brunberg.

Trots att man ska ha följt rutinerna så har björnen tagit sig in i inhägnaden och kunnat attackera mannen. Familjen som var med undkom genom att klättra över ett fem meter högt stängsel.

Björnen har tagit sig in i inhägnaden genom att gräva sig in, enligt uppgifter inititalt från polisen. Det är dock inte bekräftat.

Enligt Brunberg så ska stängslen vara förstärkta med ström och grävskydd. Han är dock noga med att betona att säkerheten på Orsa Rovdjurspark inte är tveksam.

– Staketen är förstärkta utåt, det är högre stängsel och mer grävskydd i den yttre delen av parken. Det är ingen fara för besökarna i själva djurparken, säger Brunberg.

Det är alltså oklart hur pass lätt det är för djur att ta sig mellan hägnen inne i parken.

Björnparken stängdes för besökare efter lunch.

– I morgon (lördag, reds. anm.) kommer vi att gå igenom samtliga stängsel, men vi räknar med att kunna öppna Rovdjursparken i morgon, säger Sven Brunberg.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android