Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carl Larsson-förskingrare häktas - misstänks för fler bedrägerier

Den 66-årige man som misstänks ha förskingrat miljontals kronor för Carl Larssons släktförening begärs nu häktad. Inte bara för förskingringen vid Carl Larsson-gården utan för liknande brott i andra föreningar och företag han verkat i.

Annons

66-åringen är en aktad och av många anlitad person med bakgrund som företagare och ekonomiskt kunnig. Han sitter för närvarande i styrelsen för fyra aktiebolag och och sex handelsbolag. Han var dessutom tills på tisdagen ekonomiska ansvarig i en idrottsförening som nu hör till dem som anmält honom för misstänkt brottslighet. När misstankarna rörande Carl Larsson-föreningen blev kända blev tidigare misstankar rörande hans skötsel av föreningens ekonomi aktualiserade.

Carl Larsson-gården i Sundborn.

Häktningsframställningen mot 66-åringen omfattar tre fall av misstänkt grov trolöshet mot huvudman mot honom. De häktningsgrundande brotten har begått mellan april och 21 oktober. Det framgår inte vilka företag aller oragnasiationer som är målsägare. 66-åringen anhölls i sin frånvaro 19.40 på söndagen och greps drygt två timmar senare.

Chefen för länets bedärgerirotel, Björn Sidenhjärta, bekräftar dock att det finns ytterligare misstankar om brott mot mannen, förutom de han nu begärts häktad för.

– Jag uppskattar att vi kommer att ha fem, sex målsägare, men det är för tidigt att säga säkert hur många, säger Björn Sidenhjärta.

Nyheten om förskingringen vid Carl Larsson-gården har blivit en riksnyhet.

Den misstänkte mannen har kunnat föra undan pengar från bolagen som drabbats genom att han haft ensam teckningsrätt för deras ekonomi. De flesta bolag har en säkerhetsfunkion i det enkla faktum att ytterligare en person måste bekräfta penningströmmarna. Vilket gör att två personer får grepp över ekonomin. I de aktuella fallen har den betrodde 66-åringen fått förtroendet att själv sköta betalningar och överföringar - och missbrukat förtroendet.

Mer läsning

Annons