Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carl Larsson-svindlaren häktades - erkänner alla brott

Han erkände allt. Medgav offrens kvarstadskrav om totalt 6 279 192 kronor. Men ville slippa häkte, men han häktades ändå. Och i framtiden lurar nya krav då företag och föreningar där han verkat går igenom kassor och bokföring i jakt på okända brott.

Annons

Mannen häktades för tre fall av grov trolöshet mot huvudman, alla brott begångna sedan arpil 2016. Under tisdagen anmälde Sundborn GOIF misstänkt bedrägeri. Klubben fick vid förhandlingen krav om kvarstad på 469 000 kronor värde hos den misstänkte medgivna. Mannen har också haft ansvar för ekonomin i exempelvis minst en vägförening och han satt vid gripandet i styrelsen för fyra aktiebolag och sex handelsbolag.

Mannen som häktades den 26 oktober för bland annat förskingring mot Carl Larsson-gården i Sundborn. Närmast kameran försvararen Per Råström

Den häktade mannen har verkat inom ett åkeri som har de näst största skadeståndkraven. Företaget beviljades kvarstad av 2 105 000 kronors värde. Största kravet kom inte oväntat från Carl Larssons släktförening som framställde skadeståndkrav om totalt 3 705 192 kronor. Mannen förklarade genom sin försvarare, advokat Per Råström, att han medgav skadeståndskyldighet enligt kraven.

Bland potentiella nya offer finnsett par caféer och ett mediaföretag. I de flesta fall han har fullmakt att ensam sköta ekonomin. Han har dessutom suttit i ledningen för flera konkursdrabbade företag. Redan under tisdagen kom nya anmälningar mot mannen.

– Vi har just nu fem anmälningar. Det kan komma fler, men det är för tidigt att säga hur många, säger Björn Sidenhjärta, chef för länets bedrägerirotel.

Sundborns GOIF kan vara ett av förskingrarens offer. Mannen har medgett skadeståndskrav om 469 000 till klubben.

Idrottsföreningen i Sundborn är en av många föreningar och företag som chockades av nyheten om mannens brottslighet. Han har länge haft ansvaret att sköta föreningens ekonomi och misstankar om brister som nu lett till polisanmälan.

– Jag kan inte säga så mycket mer än att vi anmält bedrägeri. Hur mycket pengar det rör sig om vet vi inte. Det är en del, men vi vet inte hur mycket. Vi behöver hjälp av båda polis och banken, säger Patrik Sjögren, vice ordförande i Sundborn GOIF.

Klubben fick nu igenom begäran om kvarstad på 469 000 kronor som mannen också medgav. Han häktades ny på sannolika skäl misstänkt för de tre trolöshetsbrotten han erkände. Skälet för häktning var flyktfara och risk för försvårande av utredningen.

– Att han häktades var inte så oväntat i dagens läge. Men jag är nöjd att risk för fortsatt brottslighet inte blev häktningsskäl. Vidare kan jag säga att min klient givetvis inte mår bra efter det som hänt, säger försvararen Per Råström.

Mer läsning