Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domen mot skolläkaren står fast – HD meddelar inte prövningstillstånd

Nu meddelar HD att man inte kommer pröva domen mot den skolläkare i Falun som dömts till fängelse för bland annat sexbrott mot barn. Därmed står domen från Svea hovrätt fast.

Annons

I mitten av juli dömdes skolläkaren av Falu tingsrätt till fyra års fängelse och skadestånd på över 700 000 kronor för omkring 100 fall av grovt sexuellt utnyttjande av barn för sexuell posering, grovt barnpornografibrott, kränkande fotografering och sexuellt övergrepp mot barn.

Skolläkaren överklagade domen, och fick i Svea hovrätt straffet sänkt till tre års fängelse och 252 000 kronor i skadestånd. Han friades helt på åtalspunkten om kränkande fotografering.

Skolläkaren överklagade sedan hovrättens dom till Högsta domstolen. I överklagandet framgick att han ville få straffet sänkt och helt slippa betala skadestånd.

En expertåklagare har även yttrat sig om att domen bör prövas i HD, eftersom han anser att rättsläget vad gäller kränkande fotografering är oklart.

Bilden är från rättegången vid Falu tingsrätt tidigare i år.

Men nu meddelar alltså Högsta domstolen att man inte kommer pröva domen. I beslutet från HD framgår det att det krävs prövningstillstånd för att HD ska pröva överklaganden av detta slag.

Prövningstillstånd får meddelas om det är av vikt för ledning av rättstillämpningen att överklagandet prövas i HD. Efter att HD gått igenom materialet anser man alltså inte att det kommit fram något skäl att meddela prövningstillstånd.

Mer läsning

Annons