Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elev i Malungsskola högg skruvmejsel i nacken på jämnårig skolkamrat

Förra tisdagen kom två pojkar på en skola i Malung-Sälens kommun i handgemäng och det slutade med att en av dem högg en skruvmejsel i nacken på den andre.
– Detta är en allvarlig händelse och vi har vidtagit de åtgärder vi ska enligt lagen, säger rektorn på skolan.

Annons

Den aktuella händelsen inträffade en timme efter skoltid tisdagen den 18 oktober. Dock skedde det hela i skolans lokaler och utifrån det faktum hanteras saken som om det skett under skoltid.

Det är oklart vad som ligger bakom händelsen, men de två eleverna på skolan ska ha kommit i handgemäng om något. Det hela har kulminerat i att en av dem tagit fram en skruvmejsel och huggit den andre i nacken med skruvmejseln. Det är oklart hur omfattande skadorna är som den eleven fick.

– Det jag vet är att det kunde ha blivit mycket värre om skruvmejseln träffat på ett annat ställe och trängt in i halsen, säger rektorn på skolan.

Enligt vad eleven som huggit med skruvmejseln har han hittat den utanför skolan och haft den med sig och burit på den.

– Bara det faktum att han tagit med sig den till skolan är ytterst allvarligt, konstaterar rektorn.

Det som skett efter händelsen är att skolan kontaktat föräldrar till de två och dessutom har den som höll i skruvmejseln fått en varning.

– Vi följer de anvisningar som finns i skollagen för sådana här händelser, polisanmälan och anmälan till sociala myndigheter och dessutom en skriftlig varning, berättar rektorn.

I den framgår det att minsta lilla sak nu kan leda till avstängning från skolan, nästa steg blir förflyttning till annan skolenhet och sista steget är omhändertagande av sociala myndigheter.

Skolan för nu en dialog med den som höll i skruvmejseln, den som skadades och andra elever som på något sätt varit inblandade eller vittnen till det hela.

Rektor understryker vikten av att alla som på något sätt är berörda av detta får den hjälp och stöd som de ska ha av skolan och dess personal.

För polisens del handlar det om att eventuellt göra en utredning enligt LUL, lag med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare. Den utredningen görs för att fastställa vad som har hänt.

– Den lämnas sedan över till sociala myndigheter och då får de ta ställning till vad som ska göras, ingen under 15 år kan lagföras för något brott, säger Lena Kruse, polisen i Malung.

Om det blir någon utredning avgörs av hur allvarligt det inträffade är och enligt henne är det allvarligt om någon använt ett tillhygge med syfte att skada någon annan.

Obs! Arrangerad bild. Personerna på bilden har inget med händelsen i texten att göra.

Mer läsning

Annons