Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förklarade "mörker" med att batteriet var dåligt – fälls för brott

Under färden på riksväg 70 i Rättvik hade mannen inte bilens halvljusbelysning tänd på grund av det var dåligt med ström i bilbatteriet. Mora tingsrätt dömde honom för brott mot trafikordningen.

Annons

Det var strax före midnatt en kväll i somras som en polispatrull stoppade ett fordon som inte hade lagstadgad belysning.

Enligt den polis som genomförde fordonskontrollen stoppades bilen för att den bara hade positionsljus med orange färg.

– Ljuset syntes dåligt, men på väg in i kontrollen tände föraren halvljusbelysningen, berättade polismannen under tingsförhandlingen.

Bilföraren å sin sida sa att han var på väg till en plats för att kontrollera belysningen på bilen.

Polismannen vittnade dock om att bilen efter kontrollen kördes "fram och tillbaka flera vändor och på samma sätt".

Tingsrätten konstaterade att föraren erkänt att belysningen under färden var orangefärgad samt att han inte hade halvljusbelysningen tänd samt att han uppgett att det berodde på att bilen saknade tillräckligt med ström.

Mannen dömdes därmed för två fall av brott mot trafikförordningen till penningböter om 1450 kronor.

Han stod också åtalad för att inte ha haft en väl synlig registreringsskylt. Men här friades mannen, bland annat beroende på att skylten – på de fotografer som åklagaren åberopade – var vit av kamerans blixtljus – men väl synlig på bilförarens egna bilder från tillfället.

Om någon av parterna vill sprida mer ljus över de faktiska förhållandena kan rättens dom senast den 10:e november överklagas till Svea hovrätt.

Mer läsning

Annons