Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Häktad för rullstolsrån åtalas för hot mot rektor

I snart två veckor har 17-åringen suttit häktad för grovt rån mot en rullstolsburen man i Tjärna Ängar. Under tiden har hans förflutna hunnit ikapp honom. Nu åtalas han för elva andra brott, bland dem olaga hot mot en rektor på en gymnasieskola i Borlänge.

Annons

Medn han sitter häktad för grovt rån  åtalas nu 17-åringen för totalt elva andra brott. Bland annat för olaga hot mot rektorn på sin skola och för innhav av kniven på bilden som utgör ett brott mot knivlagen.

Den åtalade mannen blev redan som 15-åring ertappad med narkotikabrott och har också hunnit dömas till stöld sedan dess. För två veckor sedan greps han som den tredje misstänkte för rånet mot en 65-årig, rullstolsburen man i hans hem vid Kornstigen och sitter fortfarande i häkte. En 16-årig kamrat som misstänks för delaktighet är omhändertagen av sociala myndigheter och en 24-årig man häktad för en andra tvåveckorsperiod.

Brotten han nu åtalas för är i sammanhanget bagateller, men de visar att 17-åringen redan är en notorisk återfallsförbrytare, främst vad gäller narkotika- och trafikbrott. Narkotika dyker upp i de flesta åtalaspunkterna. Det var just förhållandet att han var påverkad av narkotika som fick en rektor på den gymnasieskolan 17-åringen började på i höst som ledde till att han nu åtalas för olaga hot mot denne och för narkotikabrott. Prov visade att 17-åringen använt cannabis.

Den hotade rektorn säger i förhör att han försökt förklara för 17-åringen att han inte kunde vara i skolan om han ständigt var påverkad. Denne hade då blivit upprörd och uttryckt sig hotfullt. 17-åringen förnekar och säger att vad rektorn sagt inte ens "är i närheten av sant". Han hävdar vidare att han inte förstår varför han blivit avstängd från skolan och att ingen förklarat för honom. Det här inträffade 14 september.

Åtalen i övrigt gäller brott mot knivlagen sedan han ertappats med kniv i en bil vid Torsångsskola i september förra året. Det gäller rattfylleri, narkotikabrott och olovlig körning i Rosshyttan utanför Sala 26 april. Olovlig körning utanför Lidl i Borlänge 30 maj. Han åtalas för samma brott på Korsnäsvägen, mitt i Falun, den 5 juli. Han påstod sig då ha skjutsat en kamrat till lasarettet.

Sista åtalet gäller rattfylleri, narkotikabrott och olovlig körning den 5 augusti då 17-åring jagad av polis stoppades av flera utplacerade polisbilar i Grådarondellen. Han erkänner allt men säger att han inte kör så ofta och att han hittat haschet han rökt på marken. Ingen av de inblandade bilarna var eller blev anmälda stulna i samband med 17-åringen bruk av dem. De poliser som gripit 17-åringen noterar samtliga att de vid frisläppandet inte fått kontakt med några anhöriga.

Mer läsning

Annons