Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nämndeman och politiker åtalas för grovt bidragsbrott

Han satt i rätten och dömde. Och fick arvode. I politiska möten och debatterade. och fick arvoden. Samtidigt var nämndemannen och landstingspolitikern sjuskriven som arbetsoförmögen. Varför han nu åtalas för grovt bidragsbrott och krävs på 453 990 kronor.

Annons

Senast han satt i rätten dömde han andra. Nu åtalas en av Falu tingsrätts nämndeman för grovt bidragsbrott och hamnar själv inför rätta.

Nämndemannen, som är i pensionsåldern, beviljades förtidspension redan 1992 vilket kom att övergå i sjukersättning. Från 2008 har han haft rätt att arbeta och tjäna upp till 42 800 kronor utan att sjukersättningen minskat. Han har också tidigare ansökt om och fått vad som kallas steglös avräkning, alltså en avräkning av sjukersättningen motsvarande vad han tjänat på olika arbeten.

2013 gjordes en kontroll av Försäkringkassan och nämndemannen ombads då redovisa vad han haft för andra inkomster de senaste åren. Det upptäcktes då att han haft inkomster som var i stort sett lika stora som hela ersättningen från Försäkringkassan. Exempelvis hade han inkomståret 2011 hela 46 800 kronor arvode från Sveriges Domstolar, 75 811 från Falu kommun och drygt 10 000 från olika tolkuppdrag. 2011 var summorna ungefär desamma.

Utredningen ledd till att Försäkringskassan i mars 2014 beslutade om att kräva tillbaka 453 990 kronor. Nämndemannen har överklagat beslutet till först Förvaltningsrätten och sedan Kammarrätten. Beslutet vann laga kraft då kammarrätten nekade prövningstillstånd i oktober 2014. Nämndemannen nekar till brott och hävdar att beräkningarna gjorts på fel grunder.

Nämndemannen hävdar att han själv fört bok över sin arbetstid och anser sig kunna belägga att han jobbat i genomsnitt tolv procent per år. Att det kommit att framstå som mer beror på speciella omstädnigheter som exempelvis att Falu kommun med automatik betala ersättnign för fyra timmar även om sammnträder skulle vara över på en timme. vidare har det faktum att han har lång resväg påverkat beräkningen i felaktig riktning.

Läs även: Falukvinna åtalad för bidragsbrott

Läs även: Dömd för bidragsbrott

Läs även: Åtalas för bidragsbrott på 45 000

Mer läsning

Annons