Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ostraffad familjefar åtalad och häktad för grova brott

I början av förra året levde 43-åringen ett stilla familjeliv med fru och barn. Någon gång under fjolåret började han med bilaffärer. Nu står han åtalad för bedrägeri, olaga hot och utpressningsförsök i Falun. Och är häktad för flera grova brott vid Hudiksvalls tingsrätt.

Annons

I våras åtalades den 43-årige familjefadern  för bedrägeri, olaga hot och försök till utpressning i Falun. Nu har han häktats för betydligt grövre brott i Hudiksvall. Tillsamman med kriminella.

Vad 43-åringen åtalats för Falun började med två bilaffärer. 43-åringen erbjöd sig sälja bilar som bjudits ut till försäljning. Första anmälan kom 17 augusti förra året. En man som lovats 61 000 för sin bil blev till slut hotad när han krävde sina pengar eller bilen tillbaka. 43-åringen påstod att han skulle "använda pengarna till att städa upp" liksom att han hade "folk omkring som som inte tolererade hot". För detta står 43-åringen under åtal just för olaga hot.

Affären slutade med att den hotade mannen fick betalt. Då övergick 43-åringen till att kräva "10 000 per barn" av offret. Det blev en ny anmälan och åtal också för försök till utpressning. 43-åringen erkänner allt han anklagas för och säger att "det inte blivit som han tänkt sig". I personutredningen förklarar han att affärerna inte gått ihop och att han tvingats "låna" pengar från personerna för vars räkning han gjort affärer.

Åtalet omfattar också bedrägeri mot en kvinna från Gustafs under samma period. Hon la ut sin bil till försäljning på Blocket, 43-åringen svarade och erbjöd sig sälja den. Inte heller hon fick betats som de kommit överens om vilket slutade med att polis hämtade bilen i Bollnäs. Då hade den körts 900 mil och hade flera skador. 43-åringen medger att det gått till som kvinnan påstår. När utredningen slutfördes var 43-åringen ostraffad, hade arbete och bostad och inga missbruksproblem.

Vad som inte framkom var att han var i färd med vad som nu framstår som grov brottslighet. Sedan 21 oktober sitter 43-åringen häktad vid Hudiskvalls tingsrätt misstänkt grovt bedrägeri omfattande hantering av minst två miljoner som privatpersoner lämnat till honom och en medbrottsling för att investeras med vinst. Han är misstänkt för grov stöld sedan han förra året hyrt ett hus i Svärdsjö och länsat det på lösöre och utrustning till ett värde av minst 300 000.

Hudiksvalls tingsrätt

Han är häktad för grovt bedrägeri mot en man från Mora som lämnat över en bil värd 160 000 kronor till honom. För ett liknande bedrägeri mot en kvinna från Svärdsjö som lämnade honom en bil av märket Jaguar och 65 000 kronor. Affärer påtagligt likt de han står åtalad för i Falun. Ytterligare ett offer "har blivit utnyttjad" så 43-åringen "kunna tillägna sig 440 000 kronor". Två medbrottslingar är häktade för delvis samma brott, men också egna grova bedrägerier.

Brotten kamraterna häktas för omfattar bland annat på falska grunder utverkade lån vid fastighetsaffär och uttag av 683 000 med en annan person ID-uppgifter. En av dem är också misstänkt för kreditbedrägerier via ett företag med säte i Gästrikland. Det förefaller ha köpts för att används för kriminalitet. Det startades ursprunglingen som HVB-hem. Ytterligare tre personer är misstänkta för delaktighet i brotten.

Läs även: Falske politikern häktad för nya brott

Läs även: Felicia blev Erica - åtalas för nya bedrägerier

Mer läsning

Annons