Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rånade festdeltagare - på grund av ett missförstånd?

Jo, han har varit på platsen. Ja, han krävde festdaltagarna på pengar. Nej, han vet inte riktigt varför. Den osäkerheten gör nu att 36-åringen som berättar åtalas för rån mot en hel fest i Enviken i oktober förra året. Och hotas av fängelse.

Annons

En 36-årig man rånande deltagarna i en fest - efter att ha missförstått en kamrat?

Vad som ledde till rånet ar en privat fest med ungdomar i övre tonåren i en privatbostad i Enviken. En son i huset hade bjudit hem kompisar men efter hand dök det upp allt flera objudna gäster utan att friden på något sätt blev störd. Men så dök det upp några som påstod att festdeltagarna stulit några spritflaskor. Hur det var med det har aldrig blivit riktigt klarlagt.

Vid ett andra besök på festen kom den åtalade 36-åringen försedd med ett baseballträ. Han var hotfull och krävde 450 kronor för den försvunna spriten. Vilket ledde till en spontan liten insamling bland gästerna.

– Det var lika bra att ge dom pengarna så de skulle gå, säger en gäst som lämnade allt han hade på sig, 15 kronor, till insamlingen.

Flera kände sig hotade och säger att hur stämningen blev hotfull. Några smög sig ut, någon larmade polis och en av gästerna började filma med sin telefon. Därför finns bilder där det framgår att den åtalade 36-åringen hotfullt håller fram basebollträet.

Denne förklarade sedermera i förhör att han beväpnade sig ifall han själv skulle bli hotad och angripen, men har förståelse för att detta kunde se hotfullt ut.

Däremot nekar han till såväl rån som rättsövergrepp. Allt han ville var att hjälpa sin kamrat att få sina pengar. Han kunde vid förhöret några månader komma ihåg vem som skulle vara skyldig kamraten något eller mer exakt vad det gällde för pengar. Han minns inte heller vem som var med honom i huset och säger till slut: "Jag kommer inte ihåg, jag var full."

Patrullen som ryckte ut på larmet från gästerna noterar att bråket skulle ha gällt några spritflaskor som en 15-årig yngling sagt sig ha förlorat. I promemorian noteras att de flesta festdeltagarna framstår som rädda och inte vill berätta vad som hänt. Pojken som möjligen förlorat sina spritflaskor förhör över huvud taget inte i utredningen.

Läs även: Tre års fängelse för bingorånet

Läs även: Rånade rullstolsburen i hans hem

Lä även: 20-åring torterad i timmar

Mer läsning

Annons